BESOB ev sahipliğinde TESK yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin (BESOB) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu ve Mesleki Eğitim Kurulları Toplantısı, Gönlüferah Otel’de gerçekleştirildi.

Bursa Yayın: 18 Temmuz 2024 - Perşembe - Güncelleme: 18.07.2024 10:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
54 okunma
Google News

 

TESK Başkanı Bendevi Palandöken başkanlığında Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ev sahipliğinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu toplantısı Gönlüferah Otel'de gerçekleştirildi.

Sorunları ve geleceğe yönelik planları ele alındığı toplantıya TESK Yönetim Kurulu üyeleri ve TESK Mesleki Eğitim Kurulları üyeleri de katılım gösterdi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in konuşmasından öne çıkanlar; 

Rekabetsiz kalan esnafın ayakta kalamayışının en büyük sebebi enflasyon. Züccaciye, tuhafiyeci, terzi, bakkal, manav, kasap dikkat ederseniz son derece azaldı ya da yok olmuş durumda. Sebebi ise haksız rekabetin ortaya çıkışı. Esnafı yanlarında tezgahtar yaptılar. Çiftçiyi de işçi yaptılar. En ücra köşede bile üç beş tane esnafın iş yaptığı yerde iyi analiz edilmiş yerlerde piyasaların yükselmesine neden oluyorlar. Rekabetçi piyasanın oluşması, enflasyonun düşmenin tek çare fiyat istikrarının sağlanmasıdır. 

Ev kiralarında yüzde 25 sınırını bile sıkıntı yaratıp mahkemelere giden on binlerce insan var. Enflasyonla mücadelede piyasanın korunması önemli. Hükümetle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek hep bir müzakere içerisindeyiz. Artık çırak veya kalfada bulunmuyor. MEB ile bir toplantı yapıldı ve dedik ki, hem üniversiteye gitsin hem de bir mesleği olsun. Çocuğun beşeri münasebetlerle bir fikri olsun. Herkes istiyor çocuğu doktor, mühendis olsun. Ama ülkenin otomobil tamircisine, musluk tamircisine de ihtiyaç var.

Enflasyonla mücadelede yapılması gereken tüm materyaller değerlendirilmeli. Piyasaya güven gelmediği sürece enflasyonda bir düşüş beklenmez. Fiyatlar en çok vatandaşı mağdur ediyor. Enflasyonla mücadele ediyoruz aynı gün yapılan toplantıda mazota, elektriğe zam yapılıyor. O zaman nasıl düşecek bu enflasyon?

Cumhuriyetin kuruluşunda Atatürk’ün ilk emri devletin temel ihtiyaçlarının karşılanacağı fabrikalar yapmış. Hayat düzeninin iyi kurulması, geleceğin iyi şekillenmesi lazım. Hepimizin sorumlulukları var. İleriye ne götürebiliriz? Önce piyasalara güven, huzur önemli. Piyasa biraz daha pahalanıyor. Zamla birlikte enflasyonu düşürmeye çalışıyorlar.

Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da doğmuş, esnaf ve sanatkârlar arasında yardımlaşma, dayanışma ve ahlaki değerlerin korunmasını amaçlayan bir teşkilat olduğunu belirten Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, "Ahilik, iş ahlakını ve mesleki eğitimi bir arada sunarak, kaliteli üretim ve dürüst ticaret anlayışını yaygınlaştırmıştır. Bursa, bu geleneğin en önemli merkezlerinden biri olarak, ahiliğin değerlerini bugüne kadar taşımayı başarmıştır. Bilindiği üzere Bursa, Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olarak tarih boyunca ticaretin ve zanaatın merkezi olmuştur. Bursa'nın önemi sadece tarihsel değil, aynı zamanda ekonomik ve kültürel değerlerimiz açısından da büyüktür. İşte biz de BESOB olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Bugün buluşmamıza vesile olan bu toplantı da bursa için önemli bir etkinlik. TESK daha önce pek çok ilde yönetim kurulu toplantısı yapmış olmasına rağmen şehrimiz bu iller arasında değildi. TESK Genel Başkanımıza bir yönetim kurulu ve mesleki eğitim kurulları toplantısına ev sahipliği yapma talebimizi ilettik. Bugün ülkemizin 70 ilinden gelen birlik başkanlarımızla beraber sizlerin karşısındayız. Bizlerin talebini kırmayan sayın genel başkanımıza ve yönetim kuruluna, şehirlerinden kalkıp bizlerle hem burada hem de öğleden sonraki yenilenen sicil müdürlüğümüzün açılışında olacak olan herkese yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

Çataltepe sadece BESOB'un değil Bursa'nın onuru olduğunu belirten Başkan Bilgit, "Faaliyetlere 2008 yılında başladı. 2024 yılına gelindiğinde henüz daha ortada iş yok denecek kadar az bir çalışma yapıldı. Çataltepe ne kadar olumsuz gelişmeler olursa olsun, mutlak suretle olacak ve hedefine kavuşacak. Şu anda 40 bin metrekare alanın inşaatın altyapısı başladı. 2 bin 500 hak sahibinin ortak olmayışının sebebi ise yönetim kuruluna güvensizliktir. Bunu aşacağız. O güveni sağlayıp Çataltepe sanayini Bursa'ya kazandıracağız. İşler kolay olmuyor. Bursa Büyükşehir Başkanı Mustafa Bozbey ilk toplantıda ‘Çataltepe'yi Bursa'ya kazandıracağız' dedi. Evet Bursa'ya kazandıracağız" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.