Bayramı tatile çevirenlere öneriler
BURTOM Konur Cerrahi Tıp Merkezi Diyetisyeni Minel Demirel Kurban Bayramında beslenme ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Sağlık
Yayın: 11 Haziran 2024 - Salı - Güncelleme: 11.06.2024 11:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
79 okunma
Tatile çıkmak için bayramları bekleyenler arasındaysanız kulübe hoşgeldiniz. Bayramlar, yoğun iş temposundan yorulan, rahatlamak ve motivasyonu yeniden ivmelendirmek isteyenlere harika bir fırsat sunmaktadır. Aynı zamanda bayram demek aile büyükleriyle, akrabalarla bir araya gelmek demektir. Bu yüzden ufak ziyaretlerinizi tamamlayıp tatile çıkarsanız ruhunuzu doyurarak harika bir başlangıç yapmış olursunuz.
Ege, Akdeniz veya başka sahil kıyılarının sıcak kumlarından soğuk sularına daha zinde, fit ve mutluluk dolu atlamak isteyenler yerlerini aldıysa başlıyoruz. Bu bayramın özel bir yanı var, ister istemez et tüketimine daha fazla yönlenme ihtiyacını doğurması gibi örneğin. Kırmızı et, özellikle de yağlı kırmızı etin ihtiyaçtan daha fazla tüketimi sağlıklı insanlarda bile kolesterolün yükselmesine sebep olabilmektedir. Tatildeki yüksek hava sıcaklığıyla birlikte yüksek kolesterolün birleşmesi baş dönmesi, halsizlik ve daha başka sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden miktara ve etin türüne dikkat etmeli, etlerin yanında mutlaka 1 kase dolusu salata tüketimi ihmal edilmemelidir. Salatanın elzem olmasının nedeni, sebzelerde bulunan lifin et içerisinde yer alan kolesterolü bağlayarak kan kolesterolünün daha yavaş yükselmesini sağlayacak olmasıdır. Eğer ki tansiyon probleminiz yok ise de sarımsaklı tükettiğiniz bir cacık, salatayla benzer etki sağlayacaktır.
Yüzmek, fiziksel aktivite artışı sağlayarak oksijen kapasitenizi arttırır ve daha fazla acıkmanıza sebep olabilir. Buna bağlı olan iştahı yönetmek için aç karnına değil, yemek yedikten 1-2 saat sonra yüzmek çok daha kontrollü ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturmanızda yardımcı olacaktır. Nasıl olsa tatildeyim diye düşünerek hazır ve paketli gıdalara, fast-food tarzı yiyeceklere mümkün olduğunca yönelmeyin, yöneliyorsanız da sıklığını kontrol altında tutmaya çalışın. Tüketeceğiniz her öğünde protein kaynağı bulundurmaya özen gösterin. Tatilde normale göre hareket durumunuz artmış veya azalmış olabilir. Beyaz ekmek, makarna, simit, poğaça gibi basit karbonhidrat kaynağı yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, karabuğday patlağı gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarını tüketerek enerji ihtiyacınıza destek olun. Kavrulmamış, çiğ kuruyemişler sağlıklı yağ grubudur. Bunları tüketmekten çekinmeyin ama miktarını da çok abartmayın. Taze veya kuru meyvelerle tatlı isteğinizin oluşmasına engel olun, sağlıklı ve fresh bir öğünün tadını çıkarın. Su tüketimini ihmal etmeyin. Hava sıcaklıklarının artması terlemeyi de arttırdığı için su tüketimi hayati bir öneme sahiptir. Çay, kahve tüketimini suyun yerine koymadan günde en az 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin.
Bugün atacağınız küçük adımlar, sağlığınızda büyük farklar yaratacaktır. Adımlarınızı sağlam atın ve tatilin keyfini çıkarmayı unutmayın. Zorlandığınız bir nokta olduğunda bir beslenme uzmanından yardım almaya çekinmeyin. Sağlık ve keyif dolu bir bayram tatiliniz olsun!
Diyetisyen Minel Demirel
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir