Başkan Bozbey açıkladı! Bursa'da 26 Bin bina tehlike altında

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, belediye ve iştiraklerinin faaliyetlerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla şubat ayı değerlendirme toplantısı düzenledi.

Bursa Yayın: 26 Şubat 2025 - Çarşamba - Güncelleme: 26.02.2025 13:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
132 okunma
Google News

Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binasında gerçekleştirilen toplantının ana gündemini kentsel dönüşüm ve kentsel dirençlilik çalışmaları oluşturacak. Gerçekleştirilen basın toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve çok sayıda gazeteci katıldı.

 

“Kentsel dönüşüm ve dirençlilik, toplumsal yenilenmenin bir parçasıdır”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şubat ayı değerlendirme toplantısı’nda kentsel dönüşüm ve dirençlilik çalışmalarının önemine değindi. Konuşmasında, kentsel dönüşümün sadece fiziki yenilenme değil, aynı zamanda toplumsal bir süreç olduğuna dikkat çeken Bozbey, “İnsan odaklı ve kültürel mirası koruyan projeler hayata geçirmeliyiz. Bursa, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ancak plansız yapılaşma nedeniyle bu büyük miras risk altına girmiştir. Kentimizde sürdürülebilir ve deprem risklerine karşı dirençli bir dönüşüm gereklidir” dedi.

Depreme Dayanıklı Bursa için 4 öncelik!

Başkan Bozbey, depreme dayanıklı bir Bursa yaratmak için belirledikleri 4 öncelikli hedefi şu şekilde sıraladı: 

“Riskli bölgelerin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi, zemin etütleriyle yapı güvenliğinin artırılması, kent dokusuna uygun, sürdürülebilir dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, vatandaşların haklarını koruyan, uzlaşı odaklı bir dönüşüm modelinin oluşturulmasıdır.”

2023 yılında Japonya ile başlatılan Bursa Deprem Risk Azaltma, Önleme ve Planlama Projesi hakkında bilgi veren Bozbey, proje kapsamında önemli çıktılar elde edileceğini ve projenin 2026 yılında tamamlanacağını söyledi. 

Projede öne çıkan üç temel başlık!

İlk olarak, Deprem Tehlike ve Risk Analizi yapılacak. Bu analizle, altyapı ve kamu binalarının risk durumları değerlendirilecek ve Büyükşehir Belediyesi’nin tehlike ve risk yönetimi anlayışının güçlendirilmesi sağlanacak.

İkinci olarak, Kentsel Dirençlilik Planı hazırlanacak. Bu plan, mekânsal planlarla entegre edilerek, ilgili tüm kurum ve kuruluşların süreci anlaması teşvik edilecek ve işbirliği sağlanacak.

Son olarak, Uygulanabilir Hedefler belirlenerek, kentsel dirençlilik planının diğer kurumların planlarıyla uyumlu hale getirilmesi sağlanacak. Ayrıca, belirlenen hedeflerin uygulanabilir olması sağlanacak ve projelerin başarıyla hayata geçirilmesi amaçlanacak.

“26 Bin bina tehlike altında”

Bozbey, “Bursa’da 628 bin bina bulunuyor. 122 bin bina da deprem riski taşıyor. 26 bin bina ise yıkılma tehlikesi altında  bu sebeplerden ötürü kentsel dönüşüme hız veriyoruz.”

"Bütüncül bir dönüşüm hedefliyoruz"

Bozbey, Bursa'nın afetlere karşı dirençli bir kent olması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Altı büyükşehir belediyesinin yer aldığı MCR 2030 Programı'nda biz de yer alıyoruz" dedi. 

Bölgesel ölçekte bütüncül bir dönüşüm hedeflediklerini dile getiren Bozbey, 2025 yılında Kentsel Dönüşüm Strateji Planı'nı tamamlayacaklarını açıkladı.

"Dönüşüm süreci şeffaf ve katılımcı olacak"

Bursa'daki 17 ilçe belediyesiyle iş birliği içinde gerekli verileri topladıklarını belirten Bozbey, bu alanlarda nasıl bir dönüşüm uygulanacağı konusunda ortak bir yol haritası oluşturacaklarını ifade etti. Bursa Kent Konseyi ile düzenledikleri çalıştayların süreceğini belirten Bozbey, "Bugüne kadar kentsel dönüşümün ihmal edilen sosyal boyutunu tamamlayacağız" dedi.
Vatandaşları bilgilendirmek amacıyla beş farklı noktada Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisi kurduklarını aktaran Bozbey, dönüşüm sürecini şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürüteceklerini vurguladı.

"Demiryolu altı bölgesinde kentsel dönüşüm başladı"

Bursa'nın geleceğini daha yaşanabilir ve güvenli hale getirmek için çalıştıklarını belirten Bozbey, Demiryolu Altı Bölgesi'nde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıklarını duyurdu. "Çöküntü alanı olarak değerlendirdiğimiz bu bölgede projelere başladık. Kaçak yapılaşmanın yaygın olduğu bu alanda güvenlik sorunları da mevcut. Saha çalışmaları ile sorunları ve talepleri alarak dönüşüm sürecini iş birliği içinde yürütüyoruz" dedi.

Bu projenin 9 mahalleyi kapsadığını ve etap etap uygulanacağını belirten Bozbey, yalnızca yapı stokunun yenilenmeyeceğini, aynı zamanda sosyal donatı alanlarının da oluşturulacağını ifade etti. Ulaşım sorunlarının da göz ardı edilmediğini vurgulayan Bozbey, İzmir Yolu'ndaki trafik yoğunluğunu azaltmak için Kuzey Bulvarı projesinin önem taşıdığını belirterek, "Kestel'den başlayarak Osmangazi'ye kadar uzanacak Kuzey Bulvarı'nın yapılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.