Ağız kokusunu önemseyin!

Burtom Konur Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Abdullah Günen Ağız Kokusu hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık Yayın: 25 Mart 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 25.03.2024 10:21:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
42 okunma
Google News

'Ben senin ağız kokunu çekemem.'

Ağız kokusu (Halitozis): Bazen hastalık,bazen sosyal meseledir.

Senin ağız kokunu çekemem, gibi sözler toplumda sık kullanılmaktadır. Romanlara konu olmuştur.

HASTALIK OLARAK AĞIZ KOKUSU: Burun tıkanıklığı (deviasyon) -Burun alerjileri: Mevsime bağlı olanlar, sürekli burun alerjileri - Burun polipleri, burundaki kitleler, burun yabancı cisimleri -Sinüzitler, burun iltihapları -Ozena hastalığı (Kronik atrofik rinit) -Geniz eti, burun ve genizdeki damar kitleleri (angiofibrom) - Bademcik ve geniz eti iltihapları -Bakımsız dişler, çürük dişler, uygun olmayan diş dolgu ve protezleri, diş ve çene eti, iltihap ve apseleri, diş implantlarının iltihapları -Dil iltihapları, kıllı dil, dil kökü iltihapları -Gırtlak, soluk borusu ve akciğer iltihapları -Yemek borusu, mide iltihapları, yemek borusu ve mide fıtıkları -Reflü, çok yeme, tok uyuma -Aç kalma, şeker hastalığı, metabolizma ile ilgili bazı hastalıklar -Sarımsak ve benzeri kokulu yiyecekler. Ağız kokusu nedeni olabilmektedir.

SOSYAL SIKINTI OLARAK AĞIZ KOKUSU: Boşanma nedeni olabilmektedir. Bazen meslek kaybına yol açabilir. Ağız kokusu olanlar; ağızları kapalı durmaya çalışırlar, sakız çiğnerler, sürekli dişlerini fırçalarlar (Oldukça abartılı bir şekilde), ağız pastili kullanırlar, ağız sprayleri ve gargara uygularlar. Ancak bunları etkisi çoğunlukla geçicidir. Ağız kokusu tedavi edilmezse; ailevi huzursuzluklara, kişide psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir.

TEDAVİ: Kulak burun boğaz, diş hekimi, iç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarınca yapılır.

EN SIK NEDEN: Bademciklerin içinde biriken gıda artıklarının kokuşmasıdır. Bu koku testi ile anlaşılır. Koku testi olumluysa bademcik ameliyatı iyi sonuç verir. Ayrıca diğer burun geniz tıkayıcı nedenler; ilaç yada ameliyatla tedavi edilir.

Sayın okuyucularım sağlıklı nefesle kalınız.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.