Yıldırım, Kestel, İnegöl, Yenişehir ve İznik belediye başkanlarının ilk sözleri ne?

Seçim bitti, belediye başkanları koltuklarına oturdu. İlk grup toplantılarını, ilk meclis toplantılarını yaptılar.

Siyaset Yayın: 16 Nisan 2019 - Salı - Güncelleme: 16.04.2019 09:40:05
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
3645 okunma
Google News

Seçim bitti, belediye başkanları koltuklarına oturdu.  İlk gurup toplantılarını, ilk meclis toplantılarını yaptılar. Başkan yardımcılarını, danışmanlarını ve komisyonlarını belirlediler.Şimdi sırada bürokrasideki değişimlerle beraber yeni atamalar ve yeni politikalar var.

Tabii bu kadar hızlı başlayan çalışma temposunda  belediye başkanlarının makamları ziyaretçi akınına uğruyor. Öyle ki, mesai bitmesine rağmen onlar başkanlık katında gece saat 23.00’lara kadar  misafirlerini  ağırlıyorlar. Ben de AK Parti’li dostlarla son iki gün yeni seçilen belediye başkanlarına  hayırlı olsun furyasına katıldım.

İlk durağımız perşembe sabahı Yıldırım Belediyesi oldu.

Partinin kurucularından ve eski Yıldırım İlçe Başkan Yardımcısı Cemile Ayşim’le birlikte  ziyaret ettiğimiz yeni Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, yakın kurmay ekibini ilk kuranlardan.

Bizi yeni Özel Kalem Müdürü Fatih Ören karşıladı. Fatih Ören’i Osmangazi Belediye Meclis Üyeliği’nden  tanıyorum. Yeni dönemin genç ve nitelikli isimlerinden. Bu arada dikkat ettim, Özel Kalem Müdürlüğü ekibi de tamamen yenilenmiş.

Başkan Oktay Yılmaz’la bir süre sohbet ettik.Her zamanki gibi sakin ve ağırbaşlı yapısıyla mazbata almasından itibaren geçen süreyi bizlerle paylaştı ve bu haftayı da dışarıda sokak sokak cadde cadde  halkla buluşmalara ayıracağını söyledi. Bu arada kendisini biraz halsiz ve solgun bulduk.Meğer hasta imiş ve bizden sonra kapıda bekleyen doktor ile hemşire içeri girerek kendisine  serum taktı.

Ardından Başkan Yardımcı’sı Yaşar Elmas’ın odasına geçtik. Kendisini yıllar öncesinden tanırım. Öğretmenlikten başkan yardımcılığına uzanan süreçte yeni görevinin heyecanı her halinden belli oluyordu. Bu arada Başkan Yılmaz çok isabetli görev dağılımında bulunmuş. Ali Molla Salih’i  basından sorumlu, Servet Hacıoğlu’nu kültür ve sanattan, Yaşar Elmas’ı da denetimlerden sorumlu başkan yardımcısı görevine getirmiş.

Oktay Yılmaz’ın seçim hedefi yüzde 60 ve üstü idi. Hedefinin 4 puan gerisinde kaldı. Yüzde 56.33  alan Başkan Yılmaz, bu oy oranıyla yine de Yıldırım’ı Türkiye ve  Bursa genel ortalamasının çok çok  üstünde  tutmayı başardı.

ÖNDER TANIR BENİ ŞAŞIRTTI

Cuma günü ise  AK Parti Milletvekili Adayı ve Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı Dinçer Akyel’le beraber Kestel, İnegöl, Yenişehir ve İznik Belediye Başkanlarına hayırlı olsun  turuna çıktık.

Kestel’de Yener Acar 3 dönem belediye başkanlığı yaptıktan sonra görevi Önder Tanır’a  devretti. Tanır son bir yıldır Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Belediye Başkan Vekili idi.Kendisi mimar ve Yeni Mahalle köyünden. Daha önce pek çok karşılaşmıştık ama sohbetimiz olmamıştı.

Başkan Adayı olarak gösterildiğinde de “şaşırtan” isimlerdendi.

Yüzde 54.20 oyla seçildi. En yakın rakibi CHP ise yüzde 38.93’de kaldı. 2014 yılı seçimlerinde Yener Acar’ın  yüzde 43.9, 2018 milletvekilliği seçimlerinde de AK Parti’nin yüzde 45.47  aldığını hesaba katarsak Önder Tanır ‘ın başarısı ortaya çıkar.

Ancak o ilginçtir,  bu sonuçtan memnun değil.

Dedi ki:

“Kestel’de  kendim başta olmak üzere, parti olarak kendimizi sorgulamalıyız. Neden bu kadar oy aldık? daha fazla alabilirdik. Bu sonuç bizim için bir başarı değil. Başarı olarak görüp rehavete kapılırsak, süreçteki eksiklerimizden ve hatalarımızdan ders çıkaramazsak bir sonraki seçimlerde bu rakamları göremeyiz. Ben kendi mahallemde bile neden diğer mahallelere oranla az oy aldım, bunun öz eleştirisini yapmam lazım.”

Dinçer Akyel’le ben tabii ortada yüzde 54’ler gibi yüksek denilecek oy rakamı varken bir belediye başkanının böyle öz eleştiri yapmasına pek alışık olmadığımız için öylece bir süre ağzımız açık kalakaldık.

O ise  bizi şaşırtan sözlerine devam etti:
“Benim mimar olmamdan kaynaklanan bir mükemmelliyetçiliğim var.Bütün işlerimde her daim başarıya odaklanmak benim vazgeçilmezimdir. Yaptığımın hep daha iyisini yapmak isterim. Elbette  oy için değil, hizmet için biz bu görevlere talip olduk ama oy da demokrasilerde bir sınır ve belirleyici ise  bir daha ki seçimlerde hedefimizi daha yüksek tutmak için daha çok çalışmamız gerekecek”.

Benden belediye personeline söylemesi. Bu başkanla artık keyfiyete son. Düzen, tertip ve mükemmellikle  insan odaklı hızlı bir çalışma temposu sizi bekliyor. Benim anladığım bu tempoya ayak uyduramayan  gider!..Çünkü karşınızda idealist bir başkan var.

Bursa’nın En Naif Başkanı

Bu dönem Bursa’da atanmışlıktan seçilmişliğe geçen iki belediye başkanı var. Biri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş diğeri de İnegöl’ün Belediye Başkanı Alper Taban. Ve Aktaş ile Taban halef ile selef durumunda. Milletvekilliği seçimlerinde İnegöl’de Cumhur İttifakı’na yüzde 71.70 gibi rekor oy çıkmıştı. Bu seçimlerde  Cumhur İttifakı’nın Adayı Alper Taban’a  yüzde  63.57 oy çıktı. Yüzde 8 oy kaybı olmasına rağmen yine de  İnegöl’ün AK Parti  nezdinde  oy deposu rekorunu  düşürmedi.

Alper Taban’la makamında değil o sırada açılış için bulunduğu  Kent Müzesi’nde “kalemin bereketi” adlı hat sanatları sergisindegörüştük.Bizim için de bulunmaz bir fırsat oldu. Çünkü adını daha önce çok duyduğum  Kent Müzesi’ni  gezme imkanı elde ettim. Sergiyi İnegöl ‘ün kanaat önderlerinden Yörük Türkmen Dernekleri Temsilcisi Özcan Beki bize gezdirdi.Gerçekten de İnegöl’deki tarihi gelişimi ve ticari hayatı ünlü isimleriyle canlandıran obje ve antik eserleriyle anlatan müze görülmeye değer.

Buradaki sergi ise Albaraka Türk’ün Avrupa ‘da da görücüye çıkardığı ve Anadolu’yu karış karış  gezen eşsiz kolleksiyonlarından sadece bir bölüm. Açılışa 6 ay önce Denizli’den buraya atanan Kaymakam

Şükrü Görücü’de katıldı. Alper Taban makamından beslenenlerden değil. Kibir ve egodan arınmış, çok naif ve beyefendi bir yapıya sahip. Hatta bu naifliği ile Bursa’daki Belediye başkanları içinde ilk sırada yer aldığını belirtmeliyim.

Davut Aydın sözünü tutmanın rahatlığında

Ak Parti’li Belediye Başkanı Süleyman Keskin döneminde Yenişehir’e ve Yenişehir Belediyesi’ne çok sık gidip gelmiştim. Bu sefer içeriye girdiğimde  farklı bir hava vardı. Alt kattan yukarıdaki başkanlık makamına kadar o bildik çalışanlar gitmiş yerine  yeni  yüzler gelmişti.

Kapılar açık, Özel Kalem çalışanları konuklar için yüzlerindeki gülümseme  ile  tüm misafirlerini ağırlamanın tatlı telaşı içindeydiler. MHP’li Başkan Davut Aydın’ın odasında aynı anda 2-3 grup sürekli değişim halinde idi.Biz de araya daldık. Kendisiyle ilk defa oturup konuşma imkanı elde ettim.

Daha önce hakkında elde ettiğim bilgiler doğru imiş. Tam bir gönül adamı. Halktan biri.İçeriye girenlerle olan sohbetini görseniz sanırsınız kırk yıllık ahbapları.

Dedi ki:

“Güzel bir seçim süreci geçirdik. Kırmadan,dökmeden, kucaklayıcı. Şimdi asıl bundan sonra işimiz başlıyor. Bana oy verenle vermeyen bir. Kimseyi ayırt etmem. Gönlüm de belediyenin kapısı da makamım da herkese açık. Burası benim değil sonuçta Yenişehirli’nin.”.

Başkan Aydın bir anekdot anlattı:

“İki gün önce yolda iki tanıdığa rastladım. Biliyorum biri oy verdi, diğeri vermedi. Başka partiye çalıştı. Burası küçük yer. Neticede biliyorsunuz. Gittim önce bana oy vermeyene sarıldım, öptüm. Diğerini de ondan sonra. Çünkü önce bana oy vereni öpse idim, öbürü içinden “bak bak kendinden olana önce değer veriyor” diye geçirecekti. Ben bunlara dikkat ederim”.

Başkan Aydın  MHP lideri Bahçeli’ye verdiği sözü tutmanın rahatlığı içinde.
“Ben aday adayı iken Ankara’ya genel merkeze gitmiştim.  Daha ortada AK Parti ile seçim ittifakı falan yoktu. O zaman Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’ye ”Efendim size Osmanlı’nın ilk yerleşim yeri Yenişehir’in anahtarını getireceğim” demiştim.Bu sözümü unutmamış, aday gösterildiğimde sözümü hatırlattı ve ben de Allah’a şükürler olsun ki Genel Başkanımıza mahcup olmadım, verdiğim sözü tuttum”.

Davut Aydın burada Cumhur İttifakı’nın adayı olarak sandıktan yüzde47.36 oyla birinci çıktı.

İznik turizmci Başkana emanet

Daha önce adını duyduğum ama hiç görmediğim bir belediye  başkanı da Mehmet Kaan Usta. Kendisini İznik’te mesai saati bitiminde ziyaret ettik. İçeride büyük bir grubu kabul ederken, dışarıda da bizden sonra  ziyaret için bekleyen kişi ve gruplar vardı.

İznik’te Belediye  Başkanı Osman Sargın’ın aday  gösterilmemesi parti içi ve kamuoyunda büyük şaşkınlık yaratmıştı. Hatta seçimlere birkaç g ün kala Bursa’dan bakıldığında Millet İttifakı’na giden ilçelerden biriydi.

Yeni Başkan Mehmet Kaan Usta bu algının yanlışlığına değindi:

“Bu tamamen  yanıltmaca idi. Yok öyle bir şey. Belli mihraklar tarafından çıkarıldı. Bizim İznik’te  başından son güne kadar  yaptığımız çalışmadan aldığımız izlenimler  ile yaptırdığımız anketlerde  önde olduğumuz  netti.”

Bursa’daki pek çok belediyede olduğu gibi İznik belediyesi de mali açıdan büyük sıkıntı içinde.20 milyon TL borcu olduğu söylendi. Başkan bu konuda çok tepkili. 5 yılın tüm gelir gider tablolarını en ince ayrıntılarına kadar çıkartmış. Tüm harcamaları durdurmuş.

 “Önce borçlarımızı ödemeliyiz”diyen belediye başkanıBalıkesir Turizm mezunu. Hem mesleğini hem baba mesleği olan çiftçiliği aynı anda yapıyor.

İznik için her ikisi de büyük şans. Özellikle  inanç  turizminin merkezi İznik’in turizm yönünden dışarıya açılması için hazırladığı projelerinde  en büyük katkıyı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan bekliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.