UNESCO Dünya Mirası Bursa

1983 yılından bu yana üyeliği bulunan ve 2014 yılı itibarıyla her sene kalıcı listeye en az bir kültürel miras kabul ettiren Türkiye, Göbeklitepe’nin 2018 yılında kalıcı listeye alınması ile birlikte 17 olan kalıcı miras sayısını 18’e çıkarmıştır.

Yayın: 08 Nisan 2021 - Perşembe - Güncelleme: 08.04.2021 15:10:42
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2615 okunma
Google News

1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), misyonunu insanlığın zihninde barışı; eğitim, bilgi ve iletişim, doğa bilimleri, sosyal ve beşerî bilimler ve kültür aracılığıyla inşa etmek olarak tanımlamaktadır. UNESCO Dünya Miras Listesi ise 16 Kasım 1972 tarihinde “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” ile kabul edilmiştir.

 

Dünya üzerinde bulunan ve geçmişten günümüze kadar gelmiş, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen bölgeler, doğal yerler, yapılar, kültürel ögeler gibi Dünya Miraslarının korunması ve tanıtımı amacını üstlenen UNESCO Miras Listesi, ayrıca çeşitli etkinlik ve organizasyonlar ile insanları bilinçlendirmeyi ve üye ülkelerin iş birliği yapmasına olanak sağlamayı da amaçları arasında açıklamaktadır.

 

 

Türkiye’nin Kalıcı Somut Miras Listesi

1983 yılından bu yana üyeliği bulunan ve 2014 yılı itibarıyla her sene kalıcı listeye en az bir kültürel miras kabul ettiren Türkiye, Göbeklitepe’nin 2018 yılında kalıcı listeye alınması ile birlikte 17 olan kalıcı miras sayısını 18’e çıkarmıştır. Bu sebeple de Türkiye 2019 yılına Göbeklitepe adını vermiştir. Bu 18 farklı mirasın 16 tanesi kültürel iken diğer ikisi hem kültürel hem de doğal nitelik taşımaktadır.

 

 

 

 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLA...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.