Ülkemizde modern turizmin başlangıcı

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı 16,7'dir.Turizm, bu nedenle önümüzdeki yıllarda tekrar önemli sektörlerin başında olacaktır. Ülkemize döviz kazandırmaya devam edecektir.

Yayın: 08 Mayıs 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 08.05.2021 19:53:28
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2268 okunma
Google News

Türkiye’de turizm 160 yılı aşkın bir süredir yabancı turistlere hizmet verilmekte. 142 kişilik kafileyle başlayan Türk turizmi, bugün dünya turizm sektöründe önemli bir paya ulaştı. Türkiye’ye 2019 yılında 51,7 milyon turist gelmişti. Pandeminin etkisiyle 2020 yılında ve bu yıl turist sayısında azalmalar olması geçici bir durum. Normal yaşantımıza başlayınca turizm yine önemli bir konuma gelecektir.

 

Tarih boyunca batılı gezginler için çekim merkezi olan Anadolu topraklarına ilgi her zaman katlanarak artmakta. Katır sırtlarında bavullarla seyahat etmeleri nedeniyle maceraperest olarak adlandırılan kişilerin 160 yıl önce İstanbul’u ziyaretiyle başlayan turizm hareketinde turist sayısı yıllık 592’den 2019'da toplam 51,7 milyon ziyaretçi, 34,5 milyar dolar turizm geliri rakamına ulaşmıştır. 2020 yılında bu rakamlar geçici olarak düşse de önümüzdeki yıllarda tekrar belirli bir düzeye ulaşacaktır. 

 

Diğer taraftan Sson yıllarda Asya’dan gelen turist sayılarında da önemli bir artış olmuştur. Çok sayıda Malezya, Çin ve Endonezya’,,dan turistler de ülkemizi ziyaret etmeye başlamışlardır. Dünyayı adımlayan insanlar hep vardı. Ordu peşinde savaş için dolaşanlar, ticaret yapmak için yeni ülkeler keşfedenler ve seyahatname yazmak için uzun yollar katedenler. Ancak modern anlamda turizmin başlamasında demir ağların Avrupa’yı sarması etkili oldu.

 

1980 Sonrası Altın Çağ Yaşandı

Thomas Cook’un Avrupa’ya başlattığı ilk gezinin Paris Sergisi’ne olması gibi, Osmanlı İmparatorluğu’na da ilk toplu gezi bir sergi ile başladı. 1863’te ‘Sergi-i Umum-i Osmani’nin açılışı için Avrupa’dan 142 kişilik grup İstabul’a geldi. Bunu 450 kişilik başka bir grup takip ederken, Türkiye’den Avrupa’ya yapılan ilk tur da aynı yıl gerçekleşti. 1980’lere kadar Türkiye’de turizm küçük ölçekli kalırken, son 30 yıl ise turizmin devamlı yükselen ve gelişen yılları oldu.

 

 TURİZMİN KİLOMETRE TAŞLARI

Ülkemizde Turizmin başladığı yıllarda bazı önemli gelişmelerin, başlangıçların ve ilklerin olduğunu görüyoruz. Turizmin de yaşanan bu gelişmelerden,  kilometre taşlarından bazılarını paylaşmak istiyorum:

- 19. yüzyılda İstanbul gazeteleri Galata Köprüsü üstünde etrafa merakla bakan seyyahların giderek arttığını yazıyordu.

- Batıyla doğuyu birleştiren tren olarak adlandırılan Orient Express ilk seferini 5 Haziran 1883 tarihinde yaptı. 1924’te şehirlerarası yapılan ilk yataklı vagon seferi Haydarpaşa-Ankara arasındaydı.

 

 

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLA...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.