Türk Metal üyesi kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi

Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinlikte, kadına yönelik her türlü şiddete ‘hayır’ dedi.

Yayın: 25 Kasım 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 25.11.2019 15:01:46
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2782 okunma
Google News

Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe imza attı. Gazeteci Huriye Gül Kolaylı, Avukat Nihal Çiçek Ersoy ve Klinik Psikolog Çağla Küçükköseleci Çetin’in konuşmacı olarak katıldığı “Kadının Şiddet ile Mücadelesi” başlıklı söyleşi öncesi, sendika üyesi kadın çalışanların toplumun her kesiminden kadının uğradığı şiddeti anlattıkları performans gösterisi büyük alkış aldı. Yine sendika üyesi işletmelerin erkek çalışanlarının ağzından hazırlanan “kadına şiddete hayır” konulu video da büyük beğeni topladı. Etkinlik kapsamında ayrıca gün dolayısıyla düzenlenen slogan yarışmasında kazananlara ödülleri verildi.

 

KADINA ŞİDDETİN BAHANESİ OLMAZ

 

Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanları Ali Noyan, Mustafa Tüfekçi, Nizamettin Bilik, Kemal Durmaz, Ömürlü Bayram ve Mesut Erdem’in hazır bulunduğu ve sendika üyesi kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türk Metal Sendikası Bursa Kadın Kolları Temsilcisi Selda Tekman, farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, kadına yönelik şiddetin toplumun her kesiminde yoğun olarak yaşandığına dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin binlerce yıl öncesine dayandığını vurgulayan Tekman, “Hiçbir şiddet türünün bahanesi olamaz. Şiddet karşısında toplumsal ve bireysel olarak tüm önlemler alınmalı. Sessiz kalınmamalı. Kadına yönelik her türlü şiddete dur demeliyiz. Hep birlikte güçlü olabiliriz. Kadınlarımız ölmesin, üretimde hayatın içinde yer alsın” diye konuştu.

 

Türk Metal Sendikası Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik de, ülkemizde şiddetin her türlüsünün görüldüğünü kaydederek, “Maalesef insan öldüren bir toplum haline geldik. Güçsüz insanlara yapılan şiddet bir acizlik göstergesidir. Kadına şiddet ise en utanç verici bir insan hakları ihlalidir ve ne yazık ki en yoğunudur. Hayatımızda yürekli insanların çoğalması umuduyla” dedi.

 

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

 

Açılış konuşmalarının ardından geçilen “Kadının Şiddet ile Mücadelesi” başlıklı söyleşide ilk sözü alan Avukat Nihal Çiçek Ersoy, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Dair Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkında bilgiler verdi. Kanunun yetersiz olmasına rağmen mutlaka bilinmesi gereken maddeleri olduğunu kaydeden Ersoy, kanunda birçok yeni düzenleme olduğunu anlattı. Ülkemizin sorununun sadece kadına yönelik değil zayıfa yönelik şiddet olduğunu dile getiren Ersoy, bu konuda özellikle annelere büyük görevler düştüğünü söyledi. Ersoy, annelerin erkek çocuklarına karşı cinsle iletişim kurabilmeyi, kız çocuklarına ise seçim yapabilmeyi öğretmesi gerektiğini bildirdi.

 

Klinik Psikolog Çağla Küçükköseleci Çetin de, kadına yönelik şiddetin yarattığı psikolojik etkileri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Çetin de, erkek çocukların yetiştirilme tarzına vurgu yaparak, “Sorunun çözümü ailede verilecek eğitimle başlıyor. Erkek ve kız çocukları arasında çok net ayrım var. Erkek çocuğa gereksiz özgüven veriliyor. Kız çocuklarımızı öncelikle evimizde değerli göstermeliyiz. Erkek çocuklarımızı da özellikle ev işleri yapmaları konusunda yönlendirmeliyiz” dedi.

 

Gazeteci Huriye Gül Kolaylı da, toplumsal cinsiyet ayrımının yeryüzünde egemen bir sistem olduğunu belirterek, bunun erkeklerin yetiştirilme tarzından kaynaklandığını söyledi. Kolaylı, erkeklerin fiziksel olarak güçlü olmak, çalışmak, para kazanmak zorunda olduklarını dile getirerek, “Burada sorumluluk biz kadınlarda, annelerde. Erkek çocuklarımızı eşitlikçi, iletişim kurmayı bilen bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Biz bunları değiştirirsek geleceği de değiştiririz. Şiddetin önlenmesi konusunda kadın dayanışması da çok önemli” diye konuştu.

 

SLOGAN YARIŞMASINDA KAZANANLARA ÖDÜL

 

Söyleşinin ardından, gün dolayısıyla düzenlenen slogan yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, Aptiv’den Satu Ceylan “Köle Kadının Özgür Çocuğu Olamaz” sloganıyla birinci, Beyçelik’ten Esra Kurt “Şiddetin Bahanesi Değil Cezası Olsun” sloganıyla ikinci ve Bosch’dan Elif Uçar Atan “Yumruğunla Değil Yüreğinle Dokun” sloganıyla üçüncü oldu. Etkinlik, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.