“Tarım dışı kullanım, arazilerin en önemli sorunu”

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Toprak Bayramına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiyedeki tarım arazilerinin en önemli sorununun tarım dışı kullanımlar olduğunu söyledi.

Yayın: 14 Haziran 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 14.06.2021 09:30:12
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1202 okunma
Google News

Toprak Bayramı dolayısıyla toprağın önemi ile ilgili farkındalık oluşturmanın ve çölleşme ile mücadele etmenin bir zorunluluk olduğunu belirten TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, özellikle bünyesinde yer alan bitki besin maddeleri ile tarım sektörü için vazgeçilmez bir üretim faktörü olduğunu kaydetti. "Üretilemeyen, çoğaltılamayan, kaybedildiğinde ise telafisi uzun yılları bulan özellikleri nedeniyle toprağın korunması ve toplum yararını gözetecek şekilde dağılımının yapılarak dengeli ve bilinçli kullanılması gerekmektedir" diyen Çelik ,"Bize emanet edilen değerimiz, doğal zenginliğimiz olan topraklarımızı ancak bu şekilde koruyarak gelecek nesillere miras olarak bırakabiliriz" diye konuştu.

Ülke topraklarının su ve rüzgar erozyonu, tuzluluk, çoraklaşma, toprak kirliliği ve amaç dışı kullanım gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu bilgisini veren Genel Başkan Çelik, artarak devam eden yoğun nüfus baskısının eklenmesiyle sorunların daha da derinleştiğini, toprağın kullanılamaz hale geldiğini ve kaybolduğunu belirtti. Çelik, sadece bir santim kalınlığında kaybedilen toprağın bile yeniden oluşumu için geçecek sürenin yılları hatta yüzyılları bulabileceğine dikkati çekerek, "Çiftçilerimize kimyasal gübre ve ilaçların bilinçli kullanımı konularında eğitimler verilmelidir" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.