Otobüs bilet fiyatları uçtu! Bavul için bile 50 lira istediler

Seyahat kısıtlaması kalktı vatandaşlar otogarın yolunu tuttu. Kimi firmalar yarı kapasiteyi bahane edip biletlere zam yaptı, bazıları tavan fiyatı da aştı. Otobüsler kargo firması gibi çalışmaya başlarken firmalar bagaj için 50 lira ücret istiyor. Bazı yolcular ise firmalara ‘Yandaki koltuk nasıl olsa boş çocuğum ücretsiz gelsin’ diye ısrar ediyor.

Yayın: 02 Haziran 2020 - Salı - Güncelleme: 02.06.2020 09:09:34
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1034 okunma
Google News

Koronavirüs döneminde alınan tedbirler kapsamında yasaklanan şehirlerarası yolculuklar dün itibarıyla normale döndü. Seyahat kısıtlamasının kaldırılması ile birlikte normalleşme döneminde yaşananları gözlemlemek için biz de İstanbul Esenler’de bulunan otogara gittik. Uzun süredir binlerce otobüsün park halinde beklediği ve yoğun bir sessizliğin hakim olduğu dev otogarda büyük bir hareketlenme başlamış durumda. Bu hareketin sahipleri ise uzun süredir memleketlerine, yaşadıkları şehre ya da yazlıklarına gitmek için gün sayan vatandaşlardı. Otogarda çalışan yaklaşık 200 teşrifatçı ise dün Esenler’e gelen yolcuları kendi firmalarına çekmek için eskisi gibi kıyasıya rekabet halinde bağırmaya devam ediyordu.

 

VALİZ İÇİN 50 LİRA

 

Yeni dönemin getirdiği zorunluluklar kapsamında otobüslerde tek koltuk uygulamasına geçilirken bu otobüslerin bilet gelirlerini de kısıtlıyor. Durum böyle olunca firmalar da bilet ücretlerine yandaki boş koltuğun maliyetini ekleyip bazı zamlar uyguluyor. Hatta çoğu bölgede belirlenen tavan fiyatın üzerinde bilet ücretleri ile karşılaşmak mümkün. Yeni dönemde otobüs firmaları yarı kapasite ile çalıştıkları için kendilerine ek gelir yaratmak amacıyla farklı uygulamalara da gidiyor. Çoğu otobüs firması yolcu başına 30 lira ile 50 lira arasında bagaj parası almaya başlamış durumda. Otobüs firması işletmecileri yolcu sayısının yarı yarıya az olmasına rağmen getirilen bagajların normal döneme göre çok fazla olduğunu ve insanların uzun süreli planlar yaparak seyahat ettiklerini belirtiyor.

 

ŞANLIURFA 320 LİRA

 

470 kilometrelik İstanbul- Ankara yolculuğu için daha önceden yolculardan 80 ila 100 lira arasında bilet ücreti talep ediliyordu. Ancak yarı kapasite uygulaması sonrasında bu tavan fiyat tarifesine göre en fazla 165 lira ücret alınması gerekirken otogardaki çoğu firma 180-200 lira arasında satış yapıyor. Buna alınan bagaj ücreti de eklendiğine bilet ücreti tavan fiyatın çok üzerinde kalıyor. Daha önceden 150 liraya satılan İstanbul-Hatay bileti 250-280 liradan satışa sunulurken 120 liradan satılan İstanbul-Antalya bileti 200 lira, 150 liradan satılan Kars bileti 300 lira, 140 liradan satılan Şanlıurfa bileti ise 320 liradan satışa sunuluyor.

 

ESNAFA UĞRAMADILAR


Dün otogar çevresinde çalışan taksi ve minibüs şoförleri yaşanan hareketlilikten memnun olduğunu belirtirken otogar içindeki esnaf ise yolcuların hâlâ tedirgin olduklarını ve yeme-içme için henüz istedikleri canlılığı yakalayamadıklarını söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.