İMO Bursa Şubesi'nde seçim

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi 16. Olağan Genel Kurulu Toplantısını Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde gerçekleştirdi.

Yayın: 22 Şubat 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 22.02.2020 12:06:45
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
2094 okunma
Google News

Genel Kurul Toplantısı’na; AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Murat Demir, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün,  Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Yüksel, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Başar Bulut, Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Esra Kılıç, Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Bilge Kızılkaya, Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik, Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanları ve İMO Bursa Şubesi üyeleri katıldı.

 

Divan Kurulu’nun seçilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Kurul’da konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, mensubu olmaktan büyük bir onur ve gurur duyduğu İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin meslektaşları ve kent için çalıştığını belirterek, seçimlerde aday olan tüm meslektaşlarına başarılar diledi.

 

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, mezun olan mühendis ve mimarların iş bulmakta zorlandıklarına dikkat çekerek, üniversitelerde düzenlemeler yapılarak bu sorunun çözülmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı. Aydın, seçimlerin ardından gelecek yönetim kuruluna da başarılar diledi.

 

 “İMO BURSA 4 BİN 900 ÜYEYE ULAŞTI”

 

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak ise, Bursa’nın 1988 yılında Şubeye dönüşmesinden bugüne 4 bin 900 üyeye ulaştığını belirterek, Şube’nin hem meslek örgütünün belli bir saygınlığa ulaşmasında hem de şehrin sorunlarına çözüm üretme noktasında en önemli aktörlerden birisi olduğunu söyledi.

 

“TMMOB YASASI’NIN DEĞİŞMESİ GEREKLİ”

 

Albayrak, 6235 Sayılı TMMOB Yasası’nın 1954 yılında çıkartıldığını belirterek, “O yıllarda 10 odası ve yaklaşık 8 bin üyesi bulunan TMMOB’un 2018 yılı sonu itibariyle oda sayısı 24, üye sayısı ise 558 bin 954 olmuştur. Ancak o günün şartlarında oluşturulmuş bu yasa ile bugün mühendis ve mimarların yaşadığı problemleri çözüme kavuşturmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve üyelerinin bu birliğin gerekliliğine inancını sürdürmek mümkün olmamaktadır” dedi.

 

Gerçekçi ve amaca yönelik bir başarı için yasanın değişmesi gerektiğini dile getiren Başkan Albayrak, 66 yıldır sürdürülen merkezi demokrasi anlayışının artık yerelden yönetim şekline dönüşmesinin temsil ve müdahale açısından faydalı olacağını kaydetti. İnşaat mühendisliği mesleğinin gerekliliklerini karşılamak için 3458 sayılı Meslek Yasası’nın da değişmesi gerektiğini vurgulayan Albayrak, meslek etiğini ön planda tutarak ülke ve kent için çalışmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

 

İMO Bursa Şubesi Genel Kurul Toplantısı’nda daha sonra TMMOB’a bağlı oda başkanları ve temsilcileri görüşlerini dile getirdi. Genel kurul, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyeleri, çalışma raporu ve gündem maddeleriyle ilgili görüş ve temennilerini belirtmesiyle son buldu.

 

İMO Bursa Şubesi 16. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 23 Şubat Pazar günü yapılacak seçimlerle devam edecek.

 

Mehmet Albayrak'ın yaptığı konuşmanın tam metni şu şekilde;

 

 

Saygıdeğer Misafirler,

Değerli Basın Mensupları,

Kıymetli Meslektaşlarım,

 

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi 16. Genel Kuruluna Hepiniz Hoş Geldiniz. Sizleri Çalışma Grubumuz, Yönetim Kurulum Ve Şahsım Adına Saygı İle Selamlıyorum. 

 

Temsilcilikten Şubeye Dönüştüğü 1988 Yılından Beri Hinterlandında Sonradan Şubemize Dahil Olan Kütahya, Yalova, Bilecik İlleri Ve Altı İlçe Temsilciliği İmo Bursa Şubesi Bugün 4 Bin 900 Üyesi Olan Büyük Bir Meslek Örgütü; Büyük Bir Aile Haline Gelmiştir.

 

İmo Bursa Şubesi; Hem Meslek Örgütümüzün Belli Bir Saygınlığa Ulaşmasında, Hem De Şehirlerimizin Sorunlarına Çözümler Üretme Noktasında En Önemli Aktörlerden Birisi Olmuştur.

 

Bu Sebepledir Ki Şubemiz Sadece Kentimizde Değil Ülke Çapında Da Dikkatle İzlenen Bir Kurum Haline Gelmiştir.

 

İşte İmo Bursa Şubesinin Bu Kazanımlarının Mutfağında Son Çeyrek Asırdır Yönetimlerde Görev Alan Çalışma Grubunun Etkisi Çok Fazladır. Bir Başka Deyişle Çalışma Grubu İmo Bursa Şubesinin Hafızasıdır.

 

Saygıdeğer Konuklar;

Değerli Meslektaşlarım;

 

Çalışma Grubunun Özü;

Vatanını Ve Milletini Seven,

Bilimin Ve Tekniğin Işığında Mesleğini Ve Meslektaşlarını Geliştirmeyi Ve Hakettiği Saygınlığa Ulaştırmayı Hedefleyen,

İnsanı Önceleyen Ve

Doğanın Kıymetini Bilen Onurlu İnşaat Mühendislerinden Oluşur.

Yaklaşık 30 Yıla Yakın Varlığını Sürdürmesinin Ve Bu Sayede Büyük Başarılara İmza Atmasının Sırrı Da Bu Çatı Altında Birlik Ve Beraberlik İçinde Önceliklerinden Taviz Vermeden Yaptığı Çalışmalardan Kaynaklanır.

 

Ben De Mensubu Bulunmaktan Onur Duyduğum Bu Aile Adına Son Dört Yıldır Şube Başkanlığı Görevini Yürütmekteyim. 

 

Değerli Konuklar;

 

Sayın Meslektaşlarım,

 

6235 Sayılı Tmmob Yasası 1954 Yılında Çıkarılmış Olup Meslek Odalarının Tüzel Kişilik Kazanması Açısından Çok Önemli Bir Kanundur. O Yıllarda 10 Odası Ve Yaklaşık Olarak 8.000 Üyesi Bulunan Tmmob ‘Nin, 2018 Yılı Sonu İtibari İle Oda Sayısı 24, Üye Sayısı İse  558.954 Olmuştur.

 

Ancak O Günün Şartlarında Oluşturulmuş Bu Yasa İle Bugün Mühendis Ve Mimarların Yaşadığı Problemleri Çözüme Kavuşturmak, İhtiyaçlarını Karşılamak Ve Üyelerinin Bu Birliğin Gerekliliğine İnancını Sürdürmek Mümkün Olamamaktadır

 

Ülke Çapında Yaygın Olamayan Örgütsüz Bir Yapılanma İle Gerçekçi Ve Amaca Yönelik Hiçbir Başarı Sağlanamayacağı Açıktır.

 

Tmmob Da 66 Yıldır Sürüdülen Merkezi Demokrasi Anlayışının Artık Yerelden Yönetim Şekline Dönüşmesinin Temsil Ve Müdahele Açısından Son Derece Faydalı Olacağı  Açıktır.

 

Temsil Anlamında Katılım Eşitliği Sağlamadığı İçin Demokratik Olmadığına İnandığımız Bir Başka Seçimde İmo Genel Merkez Seçimlerinde Karşımıza Çıkmaktadır.

 

Türkiye’nin 81 İlinde Kamuda Çalışanlar Hariç, Mesleğini İcra Eden Her İnşaat Mühendisinin Üye Olmak Zorunda Olduğu Meslek Örgütümüz Sadece 26 Şube İle Hizmet Vermekte Ve Seçimlerini Bu Şubelerin Üye Sayılarına Göre Belirlenen Delegeler İle Yapmaktadır.

 

Oysa Son Seçimlerde Katılım Oranlarına Baktığımızda; O Tarihte 4393 Üyesi Bulunan Bursa’dan Giden 22 Delegenin 1800 Oyla Belirlendiği, 25.000’ Den Fazla Üyesi Olan Ankara Şubeden Giden 130 Delegenin Sadece 5553 Oy İle Belirlendiği Bu Seçimde Tüm Meslektaşlarımızın Adil Olarak Temsil Edildiği Söylenemez.

 

Bursa’da Yapılan Seçimlerde Bile Kütahya, Bilecik Ve Yalova Temsilciliklerimizde Ve Uzak İlçelerde Yaşayan Üyelerimizin Seçimlere Katılımları Hususunda Büyük Problemler Yaşanmaktadır.

 

Dahada Vahim Olanı Bağlı Olduğu Şubesine 439 Km Uzakta Olan Sivas İlimizdeki Meslektaşlarımızın Bu Kadar Mesafe Kat Ederek Oy Kullanabilmeleri Nasıl Mümkün Olabilir Ki?

 

Yılın Ulaşım Anlamında En Zorlu Mevsiminde Bu Kadar Büyük Mesafeleri Demokratik Haklarına Sahip Çıkmak İçin Aşmaya Çalışan Meslektaşlarımızın Sandığa Bıraktıkları Sadece Oyları Değil Aynı Zamanda Yüce Gönülleridir.

 

Bu Anlamda Seçim Gerçek Bir Teferruattır.

 

Sorgulanması Gereken En Önemli Mevzu Bu Mesafelerdeki Meslektaşlarımızın Sorunlarına Çözüm, Mesleki Ve Sosyal Gelişmelerine Katkı Koyma Noktasında Nasıl Hizmet Verildiğidir?

 

Hem Temsil Hem Hizmet Açısından En Doğru Yaklaşımın İl Odalarını Hayata Geçirmek Olduğu Yadsınamaz Bir Gerçektir.

 

Birlikten Doğacak Güce İnanmakla Birlikte ;

 

Güç İçin İnsanları Böylesine Hantal Bir Yapıda Bir Arada Tutmaya Devam Etmenin, İşleyiş Açısından Yaşanan Zorlukları Göz Ardı Etmenin, Üyelerimizin Birlikteliğe Olan İnancını Zedelediği Görüşündeyiz.

 

Bu Nedenlerle

 

Sessiz Çoğunluğun Sesli Hale Gelebilmesi İçin,

 

Örgütlenmenin Yaygınlaştırılması İçin,

 

Egemenliğin Örgütlü Azınlığın Elinden Alınması İçin,

 

Her Dönem Yaptığımız Gibi 6235 Sayılı Tmmob Yasasının Değiştirilerek Günümüz Koşullarına Uygun Hale Getirilmesi Ve En Kısa Sürede İl Odacılığı Sistemine Geçilerek Meslektaşlarımızın Üyesi Olduğu Meslek Kuruluşundan Hakkı Olan Hizmeti Almasının Sağlanması İçin Gerekli Her Türlü Çalışmayı Yapmaya Devam Edeceğiz.

 

Değerli Meslektaşlarım ,

 

Ayrıca 1938 Yıılından Kalma 3458 Sayılı Meslek Yasamız Artık İhtiyaçlarımıza Yeterli Gelememektedir Ve Mutlak Surette Yenilenmesi Gerekmektedir. Zira İnşaat Mühendisliği Açısından Baktığımızda Sayımız Artmasına Karşılık  Ülkemiz İçin En Önemli Meslek Gruplarından Birisi Olmasına Rağmen Etkinliğinin Azalmakta Olduğu İzleniyor.

 

Değerli Meslektaşlarım ,

 

Bildiğiniz Üzere Oda Seçimleri İki Yılda Bir Tekrarlanır.

 

Bu Çerçevede Dört Yıldan Beri Büyük Bir Gururla Yürütmekte Olduğum İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığına İçinden Yetiştiğim Çalışma Grubum Adına Önümüzdeki Dönem İçin De Adayım.

 

Hedefimiz;

 

Bugüne Kadar Olduğu Gibi Bundan Sonra Da Meslektaşlarımızın Yanında, Meslektaşlarımızla Yan Yana, Şehrimize Ve Vatanımıza Hizmet Etmektir.

 

Yeni Mezun Olarak Aramıza Katılan Meslektaşlarımızı İş Hayatına Ve Geleceğe Hazırlamaktır.

 

Bütün Meslektaşlarımızın Meslek Etiği Kavramını Tam Manası İle Özümsemelerini Sağlamak, Her Şeyden Önce Ülkesi Ve Milleti İçin İyi Birer Birey Sonra Mesleğine Saygılı, Mesleğinde Saygın Olmalarına Katkı Sağlamak  Olacaktır.

 

Şairimiz Turgut Uyar Diyor Ki;

 

Bir Ay Doğar Pasin’den Ekmek Gibi.

 

Çal İkramı, Yürek Bizim, Yollar Bizim.

 

Şu Dağlarda Ala Çiçek Yaz Bizim.

 

Boydan Boya Bu Memleket Bizim.

 

Her Ne Kadar Pek Çoğumuz Türkiyemizin Çeşitli Bölgelerinden Bursaya Göç Ederek Gelmiş Olsak Da Hem Türkiye Hem Bursa Bizim. Dolayısı İle Bursa’yı Çok Seviyoruz.

 

Bu Nedenle Değerli Meslektaşlarım Görev Süremiz Boyunca Olduğu Gibi Siz Değerli Meslektaşlarımız Teveccüh Gösterdiğinde Bundan Sonra Da Kaldığımız Yerden Çalışmaya Devam Edeceğiz.

 

Yaptıklarımız Yapacaklarımızın Teminatıdır.

 

Bu Hedeflerde Yanımızda Olan Ve Desteklerini Hiç Eksik Etmeyen;  Çalışma Grubunun  Önceki Dönem Başkanları Ve Yöneticilerine,

 

Saygıdeğer İl Ve İlçe Temsilcilerimize,

 

Bütün Meslektaşlarımıza

 

Oda Çalışanlarımıza

 

Ve

 

Özellikle Bütün Bu Süreç İçerisinde Bizlere Sürekli  Güç Kaynağı Olan Gençlik Komisyonumuza ,

 

Sesimizi Duyurmamıza Her Zaman Destek Olan Saygıdeğer Basın Mensuplarımıza

 

Çalışma Grubum, Yönetim Kurulum Ve Şahsım Adına Çok Teşekkür Ediyorum.

 

23 Şubat 2020 Pazar Günü Yapılacak Olan Şube Seçimlerimizde Tüm Saygıdeğer Meslektaşlarımı En Tabi Demokratik Haklarını Doğrultusunda Oy Kullanmaya Ve Seçimler Sonucu Oluşacak Yönetim Ve Komisyonlarda Bulunmaya Devam Ederek Odasına Sahip Çıkmaya Davet Ediyorum,

 

Tüm Misafirlerimize Aramızda Bulundukları İçin Teşekkür Ediyor, Seçimlerimizin Bütün Camiamıza Hayırlı Olmasını Diliyor

 

 Saygılar Sunuyorum…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.