Nilüfer'de kadın sanatçılar “Eşit Miyiz?” diye sordu

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Kütüphane Günleri’nde farklı alanlarda üreten 4 kadın sanatçı, “Başka Patikalar” adlı söyleşide “Eşit Miyiz?” sorusuna yanıt aradı.

Yayın: 16 Kasım 2021 - Salı - Güncelleme: 16.11.2021 13:30:08
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
788 okunma
Google News

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Kütüphane Günleri geniş katılımlı etkinliklerle devam ediyor. Kütüphane Günleri kapsamında Çağrışımlar isimli karma fotoğraf sergisi de izlenime açıldı.

68 kadınının bir araya gelerek ortaya çıkardığı sergi, Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde sanatseverlerle buluştu.  Sergide 34 kadının çektiği fotoğraflar yer aldı. 34 kadın da bu fotoğrafların kendilerindeki çağrışımlarını yazdılar. Gösterilen fotoğrafların duygusunu, hikâyesini içeriklerinden bağımsız olarak anlattılar.

Serginin açılışının ardından da “Başka Patikalar “ isimli söyleşi düzenlendi. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşide, Çağrışımlar isimli fotoğraf sergisinin mimarlarından biri olan Desislava Şenay Martinova,  sanatçı Güneş Terkol, şair Bütel Dünder ve oyun yazarı  Ebru Nihan Celkan “Eşit Miyiz?” sorusuna cevaplar aradı.

Söyleşiye katılan Desislava Şenay Martinova,  Çağrışımlar isimli serginin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Serginin mimarları olarak 2017 yılında bir araya geldiklerini anlatan Martinova, “Görünmediğimizi düşündüğümüz için bir araya geldik. Özellikle erkek egemen fotoğraf dünyasında, kadınlara söz hakkı verilmediğini  düşünerek bir araya geldik ve bir çağrı yayınladık.  Ardından Diyarbakır’da bir dizi etkinlik düzenledik bunların sonucunda da yine bir sergi ortaya çıktı” sözleriyle serginin hikayesini anlattı.  Kendilerini vatoz olarak adlandırdıklarını ifade eden Martinova “Kendimize vatoz diyoruz çünkü vatoz denizin derinliklerinde saklanıyor ve bir tehdit oluştuğunda karşılık veriyor” ifadesini kullandı.

Kullandığı ilginç materyallere dikkat çeken ressam Güneş Terkol da, söyleşide  eşitlik ve eşitsizliği fark ettiği noktalar üzerine yaptığı çalışmalardan örnekleri katılımcılarla paylaştı. Bir sanatçı olarak genellikle  toplumsal cinsiyet konuları üzerine çalıştığını anlatan Güneş Terkol, “Çalışmalarımda kumaşı seçiyorum. Çünkü kumaş herkesin ulaşabileceği, basit, her yere taşınabilir bir malzeme. İki yönlü çalışıyorum. Bir kişisel birikimlerimi, hikayelerimi, rüyalarımı, mitolojilerle birleştirerek onları resim haline getiriyorum. Bir de kolektif çalışmalar yapıyorum” diyerek çalışmalarından örnekler sundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.