Müsilajın balık tüketimine etkisini TBMM gündemine taşıdı

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, denizlerdeki çevre felaketinin balıkçılık sektörünü de etkileyeceğinin endişeleri üzerine olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

Yayın: 21 Haziran 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 21.06.2021 09:30:11
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
736 okunma
Google News

 CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel ÖZKAN, son haftalarda Marmara Denizinde yaşanan kirlilik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj sebebi ile balık ölümlerinin artması, balık tüketiminin insan sağlığına olumsuz etkileri ve dolayısıyla balıkçılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların tespiti ve çözümü amacıyla Meclis Araştırması verdi.

 

Marmara Denizi’nde yaşanan ve gün geçtikçe etkisi Ege Denizi ve Karadeniz’de de görülen “müsilaj” (deniz salyası) nedeniyle oluşan balıkçılık sektörünün de etkilendiğini öne süren Milletvekili Prof. Dr. Özkan, meclis araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:

 

"Uzmanlar balık tüketimi konusunda çokça soru işareti bulunduğunu belirterek, deniz canlılarının bu toksik oluşumdan etkileneceğini söylemektedirler. Ayrıca, deniz dibine çöken müsilajın kabuklu deniz canlıları tarafından süzülmesi ve bunların gıda olarak tüketilmesi felç, Alzheimer, ALS, MS, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini artıracağı belirtilmektedir. Ayrıca 15 Nisan’da başlayan av yasaklarından, boyu 12 metreden küçük tekneler muaf tutulmaktadır. Ancak pandemi sürecinde küçük teknelerin de balık avına çıkamaması, balık hallerinin kapalı olması ve balık restoranlarının da kapanması sektörü ekonomik anlamda zora sokmuştur. Günübirlik tuttuğu balıkla yaşamlarını sürdüren 13 bin civarında küçük balıkçı için, acilen bir çözüm bulunmazsa bu sektörün yok olacağını ifade edilmektedir. Marmara Denizi’ni eski günlerine döndürebilmek için, balıkçılık sektöründe faaliyet gösterenlerin taleplerinin dikkate alınması önemli olacaktır".

 

Özkan, önerisnde Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğin yanı sıra bundan etkilenen balıkçılık sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve iç tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.