Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiriyor! 4 aylık fark belli oldu

Yıl sonuna doğru gelirken her ay açıklanan enflasyon oranına göre de memur ve emekliye ödenecek olan enflasyon farkı da netleşmeye başladı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 4 aylık oran belli oldu. İşte detaylar...

Ekonomi Yayın: 05 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 05.11.2020 18:03:06
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
863 okunma
Google News

4 aylık enflasyon belli oldu! Memura ve emekliye fark göründü... Yüzde 4,62’nin üzerine Kasım ve Aralık enflasyonu eklenecek. Memurlar ve memur emeklisi ayrıca fark alacak. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem emekli ve memurun zam oranlarının detaylarını yazdı. 

 

Türkiye'de yaklaşık 13 milyon emekli ile 3 milyon memurun zam oranlarını belli edecek enflasyon oranları belli olmaya başladı. Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından 4 aylık veri de belli oldu.

 

TÜİK AÇIKLAMA YAPTI 

 

TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) Ekim ayında yüzde 2.3 olurken yıllık enflasyon ise yüzde 11.89 olarak açıklandı. Bu verinin ardından Haziran ayından bu yana geçen 4 aylık enflasyon oranı da yüzde 4.62 olarak hesaplandı.

 

ZAMLAR FARKLI HESAPLANIYOR 

 

Bu yılın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını gösterecek. 6 aylık enflasyon ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de o kadar zam alacak.

 

Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme kapsamında Ocak'ta yüzde 3 zam alırken, ikinci 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa ayrıca fark da alacak. Yüzde 4'ü aşan kısım memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkını gösterecek.

 

İKİ VERİ DAHA EKLENECEK 

 

Yüzde 4.62 oranındaki 4 aylık enflasyon oranına Kasım ve Aralık Aylarının enflasyon oranları da eklendikten sonra kesin rakam belli olacak. Ancak bu iki ayın enflasyon rakamı belli olmadan memur ve memur emeklilerinin zamlarına ilaveten enflasyon farkı alacakları da kesinleşmiş oldu.

 

4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 4.62 görünürken, memurlara ve memur emeklilerine yüzde 3'lük artışa ilaveten yüzde 0.62 fark çıktı. Kesin oranlar için geriye 2 veri kaldı. 3 Ocak'ta açıklanacak son rakam ile 15 milyonu aşkın memur ve emeklinin zam oranı da kesinleşecek.

 

YILDA İKİ ZAM 

 

Emekliler ve memurler her yıl iki kez maaşlarında zam görüyor. Bu zamlar SSK ve Bağ-Kur'lular için 6 aylık enflasyon oranı kadar gerçekleşiyor. Memurlar ve Memur emeklileri ise Toplu Sözleşme'de belirlenen oranlarda zam alırken enflasyon farkı da maaşlara yansıtılıyor. Emekliler ve memurlar her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zamlı maaş alıyor.

 

Zam oranı memurlar için sadece maaşa değil aile ve çocuk paralarına da yansıtılıyor.

 

KAÇ LİRA OLACAK 

 

Halen en düşük emekli aylığı esnafta bin 886, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 2 bin 233, memurlarda 2 bin 814 lira seviyesinde bulunuyor.

 

Şu ana kadar gerçekleşen oranlara göre en düşük maaş esnafta bin 973, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 2 bin 336, memur emeklilerinde 2 bin 916 liraya çıkacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.