Merkel hükümeti aşı kriziyle karşı karşıya

Almanya’da Başbakan Merkel hükümeti çok ağır bir aşı kriziyle baş başa. Aşı tedarikinde yaşanan darboğaz eylülde yapılacak genel seçimlerin akıbetini de belirleyecek. Ülkede aşı seferberliği kesintiye uğramış durumda.

Dünya Yayın: 30 Ocak 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 30.01.2021 13:10:35
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1487 okunma
Google News

Almanya’da Başbakan Angela Merkel hükümeti, 26 Eylül genel seçimleri öncesi büyük bir aşı kriziyle karşı karşıya. Merkel, aday olmamasına rağmen aşı krizi, koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) seçimlerdeki geleceğini tehdit eder hale geldi. Lojistik sorunlar nedeniyle aşı kampanyası kesintiye uğramış durumda. Randevu sisteminde yaşanan tıkanıklığa, bir de aşı yetersizliği eklendi.

 

AŞILAMA ASKIDA

 

Aşı merkezleri, ilk aşı yapılan 80 yaş üzeri kişilere üç hafta sonra yapılması gereken ikinci dozu güvence altına almak için mevcut aşı dozlarının yarısını muhafaza ediyor. Daha önce verilen birinci aşı randevuları bu nedenle iptal edilirken, randevu almak isteyenlere de, “Şu an hiç kimseye aşı tarihi veremiyoruz” deniyor. Kronik hastalıkları bulunan, salgın nedeniyle evlerinde ya da huzurevlerinde kapalı kalan 80 yaş üzeri emekliler isyanda. Salgından bunalan ve bir an evvel aşı olmak için can atan yaşlılar, Sağlık Bakanı’na “Yalvarıyoruz, biz artık aşı olup, ölüm korkusunu ve yalnızlığı yenmek istiyoruz” diye sesleniyorlar.

 

Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşıda sabır diledi ve “aşı kıtlığı en az bir on hafta daha sürer” dedi. Başbakan Merkel aşı krizini aşmak için pazartesi günü eyalet başbakanları, aşı üreticileri ve ilaç şirketleri temsilcileriyle bir zirve düzenleyecek. Zirvede ülkedeki mevcut ilaç tesislerinden aşı üretiminde ne zaman ne kadar yararlanabileceği sorusu tartışılacak. Aşı kıtlığının yol açtığı kriz, eğer kısa zamanda çözüme kavuşturulamaz ve Almanya 21 Eylül’e kadar herkese aşı imkânı sunamazsa, 26 Eylül genel seçimlerinde aşırı sağcı “Almanya için Alternatif” AfD partisinin sandıktan güçlü çıkmasından korkuluyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.