Kurtuluş'un Kahramanları Anıldı

10 Eylül Orhangazi'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Döneminin İlk Orhangazi Belediye Başkanı ve İlçe Müftüsü Derviş Tarakçıoğlu ve Milli Mücadele Kahramanlarından Refik Atay’ın kabrinde program düzenlendi.

Yayın: 09 Eylül 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 09.09.2019 15:00:27
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2430 okunma
Google News

Orhangazi’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97.Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Orhangazi Protokolü Cumhuriyet Döneminin İlk Orhangazi Belediye Başkanı ve İlçe Müftüsü Derviş Tarakçıoğlu ve Milli Mücadele Kahramanlarından Refik Atay’ın mezarını ziyaret etti. Belediye Başkanı Bekir Aydın, Emniyet Müdürü Halis Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Şehit Yakınları, Gaziler, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların yanı sıra Derviş Bey ve Refik Atay’ın torunlarının da hazır bulunduğu mezarlık ziyaretinde her iki isim için de Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi. Gazeteci-Yazar Muharrem Değirmen'in sunumu ile özgeçmişleri okunarak anıldı.

 

Akabinde Hürriyet Camisinde öğle namazından önce  mevlit programında şehit ve gaziler için Kur-an’ı Kerim okundu ve dualar edildi. 

 

 

AHMET DERVİŞ TARAKÇIOĞLU KİMDİR?

Derviş Bey 1874 yılında şu anda Romanya sınırları içinde bulunan Pulça kasabasında doğdu. Ahmet Derviş Tarakçıoğlu Cumhuriyet’in ilanından sonra Orhangazi’de 1929 ile 1938 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. 1933-1949 yılları arasında Orhangazi Müftülüğü de yapan Derviş Bey, Refik Atay İle birlikte Orhangazi Müdafai Hukuk Cemiyeti kuruluşuna öncülük etti. 1933-1938 yılları arasında Orhangazi’de hem Belediye Başkanlığı hem de İlçe Müftülüğü görevini yaptık. Derviş Bey özellikle Milli Mücadele döneminde Orhangazi bölgesinin işgalden kurtuluşunda büyük rol üstlenmişti. 

 

 

REFİK ATAY KİMDİR?

1891 yılında dünyaya gelen Refik Bey, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Orhangazi Şubesi’nin kurucusu ve başkanıdır. Rüştiyeyi bitirdi ve lise derecesinde özel öğretim gördü. 1911’de maliye kâtibi oktu. Sivas Kongresi’nden sonra, 1919 yılı eylül/ekim aylarında Orhangazi’de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin şubesini kurdu, başkanlığını yaptı.

Eylül 1920’de Orhangazi ve yöresinin Yunanlılar tarafından işgalini izleyen dönemde, özellikle 1921 yılı boyunca başlatılan baskı ve zulümler sürecinde, durumu İstanbul’daki Bağlaşık Devletler yetkililerine bildirerek, daha fazla can ve mal kaybı olmasının önüne geçti. Bu amaçla kurulan uluslararası Kızılhaç Heyeti’ne rehberlik yaptı.

Kurtuluş Savaşında büyük emekleri olan Refik Bey Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı istiklal madalyası ve beraatı da almıştır.

 

Kurtuluştan ve Cumhuriyet’in ilânından sonra 1, 2 ve 4. dönemlerde Orhangazi’den il genel meclisi üyeliğine seçildi. Refik Bey, 1975 yılında 84 yaşında iken hayata veda etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.