Küreselleşme sürecinde Bursa

Bursa’da ekonomik değerlerin geleneksel yapısı, çeşitliliği ve zenginliği, şehrimize tarihin çeşitli dönemlerinde en önemli ticaret ve sanayi kendi vasfını kazanmıştır. Şehrimize çok zengin bir tarihi hüviyet kazandıran bu özellikler, Anadolu’nun ekonomi tarihinin aydınlatılmasına da ışık tutmaktadır.

Yayın: 16 Nisan 2021 - Cuma - Güncelleme: 16.04.2021 13:23:44
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1138 okunma
Google News

Bursa Anadolu’da gelişmekte olan iller arasında ilk sıralarda yer almayı sürdürmekte. Bursa, ekonomik, yönüyle, Türk ekonomisinin geliştirilmesi ve ona yeni ivmeler kazandırılmasında aktif ve yönlendirici bir gücü temsil etmekte. Ülke ve bölge ekonomisinin gelişmesine, ihracat yönüyle döviz girdisi sağlanmasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Bursa, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergilemektedir.

 

Tarihi süreç içerisindeki gelişme performansını özellikle 1980’li yıllardan sonra zirvelere taşıyan Bursa, ülkemizin geleceği adına da umut vaat eden bir dinamizm taşımaktadır. Ancak bu dinamizm, yenidünyanın yeni gerçekleri ile uyumlu bir gelişme gösterdiği sürece başarıya ulaşabilecektir.  Bu gerçek ise adına küreselleşme de denilen hızlı uyum sürecidir.

 

Bursa’da ekonomik değerlerin geleneksel yapısı, çeşitliliği ve zenginliği, şehrimize tarihin çeşitli dönemlerinde en önemli ticaret ve sanayi kendi vasfını kazanmıştır. Şehrimize çok zengin bir tarihi hüviyet kazandıran bu özellikler, Anadolu’nun ekonomi tarihinin aydınlatılmasına da ışık tutmaktadır.

 

Bursa’nın ekonomik yapısı içerisinde, ülke ekonomisini temsil eden temel sektörler, en önemli yeri işgal etmektedir. Özellikle imalat sanayinin Bursa’da hızlı bir gelişme göstermesi bazı unsurlara bağlıdır. İstihdam, üretim, gelir seviyesinin artması, yeni kapasiteler yaratılması, ihracat yoluyla döviz girdisi sağlanması, Bursa’nın gelişmesine ve bugünkü duruma gelmesinde önemli katkılar sağlamıştır.

 

Bursa’da sanayileşme hedeflerini belirleyebilecek etkenlerden en önemlilerinden biri de, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile uyumunu kolaylaştırıcı yönde hareket etmesidir. Ülke genelinde olduğu gibi, Bursa sanayi açısından da, bunun önemi, Avrupa pazarlarında yerli ürünlerin rekabet şansını ve başarısını yakalayabilmesidir. Bursa’nın ihracat rakamlarına baktığımızda Bursa’dan en fazla ihracatın A.B. ülkelerine yapılmakta olduğunu görmekteyiz.

 

Bursa ili, Türkiye ortalamasının üzerinde bir nüfus artışı ile en hızlı gelişen kentlerimizden biridir. Bu hızlı nüfus artışının en önemli etkeni devamlı olarak göç almasıdır. İlin göç almasındaki en önemli neden ise, Bursa'nın ekonomik açıdan, ticaret ve sanayi açısından çok gelişmiş olmasıdır.

 

 

 

 

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLA...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.