Kritik görüşme! Biden ve Putin ilk kez bir araya geldi

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocakta göreve başladıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle ilk kez bugün Cenevrede bir araya geldi.BBC Türkçe'den alınan haberin detayları...

Dünya Yayın: 16 Haziran 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 16.06.2021 15:30:08
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1208 okunma
Google News

Geniş güvenlik önlemleri alınan Cenevrede, iki lideri, İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin ayrı ayrı karşıladı.

Zirvenin yapılacağı Cenevre Gölü kıyısındaki Villa La Grange otelinde iki lider zirve öncesi el sıkıştı.

Cenevre, ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı turuna çıkan Bidenın, NATO ve ABD-AB zirveleri için gittiği Brükselden sonraki durağı oldu.

Biden-Putin görüşmesinin ikili olması planlanmıyor. İlk aşamada Putin, Biden, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkenın hazır bulunacağı görüşmeye, daha sonra çoğunlukla danışmanlardan oluşan heyetlerin de katılması bekleniyor.


İki lider de görüşmenin ABD-Rusya ilişkilerinin daha istikrarlı ve öngörülebilir bir düzeye oturmasının ilk adımı olabileceğinin sinyallerini verdi.

 

Putinden önce Cenevreye giden Rus ekipte yer alan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus devlet televizyonu Rossiya 1 TVye yaptığı açıklamada, iki lider arasındaki görüşmenin "çok zorlu" olacağını söyledi.

 

Zirvenin "tarihi olmayabileceğini" belirten Peskov, Putinin "sorunları açıkça ve yapıcı bir şekilde dile getireceğini ve çözüm bulmaya çalışacağını" ifade etti.

 

Görüşmeyle ilgili büyük beklentilere girmemek gerektiğini vurgulayan Peksov, "Rusya-ABD ilişkileri çok zor. Ama iki liderin görüşme kararı alması ve sorunları açıkça konuşmaya başlaması bile kendi başına bir başarı" dedi.

 

Putinin dış politika danışmanı Yuri Ushakov da "Herhangi bir anlaşmaya varılır mı, emin değilim" açıklaması yaptı.

 

 

Amerikalı yetkili: Büyük bir gelişme beklemiyoruz

İki ülke arasında siber saldırılar, ABD seçimine Rus müdahalesi, nükleer silahların kontrolü anlaşmasından Rusyanın çekilmesi ve en önemlisi de Rusyanın Ukraynanın bazı bölgelerini ilhak etmesi gibi konularda yaşanan gerilim sürüyor.

 

Bidenın seyahati sırasında sırasında Air Force 1 uçağında gazetecilere konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, "Bu görüşmede çok büyük dönüm noktası yaratacak bir gelişme olmasını beklemiyoruz" dedi.

 

Yetkili, ABDnin bazı sorunlu alanların üzerinde çalışmak için yardımcılar ve danışmanlar atamayı hedeflediğini de söyledi.

 

Görüşme 4-5 saat sürecek

Görüşmenin dört ya da beş saat sürmesi planlanıyor.

Rusyanın 2014te Kırımı ilhak etmesi, ikili ilişkilerde kırılma noktalarından biri oldu.

2015te Rusyanın ABDnin desteklediği muhaliflere karşı Şam yönetimine destek olmak için Suriyeye müdahalesi ve 2016da Donald Trumpın kazandığı seçimlere Rusyanın müdahale ettiğine dair -Rusyanın yalanladığı- iddialar, gerilimin büyümesine yol açtı.

Mart ayında Bidenın yaptığı bir konuşmada Putine "katil" demesi üzerine Rusya, Washingtondaki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Nisan ayındaki olayın sebebi ise Washingtonın, 2016daki ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları, siber saldırılar ve Ukrayna ile yaşanan gerilimin bir sonucu olarak Rusyaya yönelik yeni yaptırım kararı aldığını açıklamasıydı. Yaptırımlar hem Rus hükümetinin ABD bankalarıyla yaptığı işlemleri içeriyor hem de başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri suçlamasıyla 32 kişiyi hedef alıyor.

Bunun üzerine Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu yaptırımlara karşılık verme kararı aldıklarını açıklamıştı. Buna göre hem ABDli 10 diplomat sınır dışı edildi hem de ülkedeki ABDli diplomatların bildirim yaparak görev yerlerinden 16 kilometreden uzağa seyahat etmelerine izin veren anlaşma iptal edildi. Amerikan Büyükelçi de Moskovadan Washingtona döndü.

NATO Zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında "katil" ifadeleri hatırlatılan Biden, önce soruyu geçiştirmeye çalışsa da sonra Putini "Zeki, zor ve değerini hak eden bir hasım" olarak niteledi, "katil" ifadesi ile ilgili olarak, "Yapmak üzere olduğumuz toplantı açısından çok da önemli olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Uzun sürmesi beklenen görüşmede liderlerin birlikte yemek yemesi planlanmıyor. ABDli yetkili, bu durumu "ekmeği bölüşmek yok" sözleriyle değerlendirdi. Görüşme sonrası iki lider ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecek.

 

 

Nisan ayında Ukrayna sınırında gerilim artmıştı

Rusya, Mart ortasından başlayarak Kırıma ve Ukraynanın doğusundaki Donbas bölgesine askeri sevkiyat yaptı.

Ukrayna ve Batılı ülkeler, Rusyanın sevkiyatına dair uyarılarda bulunmuş ve Amerikan askeri gemilerinin Karadenize yöneldiği haberleri gelmişti.

Gerilimin tırmandığı dönemde ABD Başkanı Biden, Rus mevkidaşı Putine telefon etti. Bu, Bidenın göreve geldikten sonra Putinle ikinci telefon konuşması oldu. Biden, gerilimi azaltmak üzere ikili zirve teklifinde bulunmuş ancak Rus tarafı, teklifi düşüneceklerini açıklamıştı.

Nisan sonunda, iki lider için henüz bir ikili görüşme tarihi belirlenmemişken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, haftalardır bölgede gerilimin yükselmesine neden olan Ukrayna sınırına yapılan askeri yığınağın geri çekileceğini açıkladı.

Hafta başında yapılan NATO zirvesinde ise Ukraynanın da ittifakın parçası olabileceğine dair açıklamalar geldi. Eski Sovyet ülkesi olan Ukraynanın NATO üyeliğinin gündeme gelmesi, Moskovada tepkiyle karşılanıyor.

Bu konunun da Cenevredeki görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.