Koronavirüsü çok önceden fark eden Çinli doktordan kan donduran gerçek

Tüm dünyaya hızla yayılan ve binlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs için yüzlerce ülke sıkı önlemler aldı. Şu ana dek ise basında virüsün dünyaya yayılma süreci konuşuldu. Ancak corona virüsünün Çin'de bu denli yayılması önlenebilir miydi?

Dünya Yayın: 14 Mart 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 14.03.2020 14:59:02
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
806 okunma
Google News

Dünya basınında ise bu konuyla ilgili olarak Çinli bir doktorun verdiği röportaj konuşuluyor. Çinli Dr. Ai Fen verdiği röportajda halkın virüse karşı erken uyarılmasının sansürlendiğini açıkladı. Ai Fen'in röportajına ve kan donduran iddiaları ise şöyle.

 

Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 193'e çıktı. Çinli Dr. Ai Fen verdiği röportajda halkın virüse karşı erken uyarılmasının sansürlendiğini açıklıyor. Ai Fen'in röportajına ve iddialarına daha yakından bakalım.
 

Dünya basını Çinli Dr. Ai Fen'in iddialarıyla sarsıldı. Ai Fen'in iddiasına göre üstleri, onu salgın hakkında halkı uyardığı için kınadı.3
Ai Fen, corona virüsün ortaya çıktı Wuhan kentinde çalışan bir doktor. Dr. Fen, pek çok arkadaşını corona virüs nedeniyle kaybettikten sonra bir röportaj verdi.

 

Ai Fen röportajında; virüsü ilk fark ettiğinde bir dergiye röportaj vererek hem meslektaşlarını hem halkı uyardığını ancak bunun için kınandığını dile getirdi. Dr. Ai Fen, 30 Aralık'ta, grip benzeri semptomları olan ve olağan tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen birkaç hastayı inceledi.

 

Bir vakanın test sonuçlarında "Sars coronavirus" kelimesine rastladı. Raporu birkaç kez okuyan Ai, soğuk soğuk terler döktüğünü söylüyor. Sars kelimesini çember içine alan doktor raporun, fotoğrafını çekti ve birkaç arkadaşına gönderdi. O akşam, fotoğraf Wuhan'daki tıbbi çevrelerde yayıldı ve Li Wenliang isimli doktor tarafından paylaşılarak salgının ilk kanıtı oldu.

 

İlk vakaların kaynağı olduğuna inanılan deniz ürünleri pazarıyla bağlantısı olmayan hastaları görmeye başladıkça, "Enfeksiyonun yayılma yarıçapı büyüdükçe daha fazla hastanın geldiğini izledik" dedi. O gece ise hastaneden bir mesaj aldı. Mesajda; bu bilginin dışarı sızdırılıp insanların paniklemesine neden olmaması gerektiği yazıyordu.

 

Yetkili, personelin virüsle ilgili mesaj veya resim iletmesinin yasak olduğunu söyledi. Ai'nin yapabileceği tek şey, hastane yetkililerinin söylememesine rağmen kendi personelinden koruyucu kıyafet ve maske takmasını istemekti. İlk vakaların kaynağı olduğuna inanılan deniz ürünleri pazarıyla bağlantısı olmayan hastaları görmeye başladıkça, "Enfeksiyonun yayılma hızının gittikçe arttığını gözlemledik" dedi.

 

Ancak Dr. Ai Fen bu yeni virüsle ilgili bir dergiye röportaj verdi. İki gün sonra ise, hastanenin disiplin teftiş kurulu başkanı tarafından çağrıldı ve "söylentileri yaymak" ve "misyona zarar vermek" sebepleri ile kınandı. Ai Fen; "Ne olacağını bilseydim, kınamayı umursamazdım. Kesinlikle konuşurdum" dedi. Geçtiğimiz Salı gününden beri ise Ai'nin röportajı yayınlanıyor ancak Çin sosyal medya sitelerinden hızla siliniyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.