Köpeklerde yeni bir koronavirüs türü tespit edildi

Bilim insanları tarafından geçmiş dönem zatürre vakaları üzerinde yapılan araştırmada, çoğunlukla köpeklerde görülen ve insanlara da bulaşmış olabileceği tahmin edilen yeni bir koronavirüs türü tespit edildi.

Sağlık Yayın: 21 Mayıs 2021 - Cuma - Güncelleme: 21.05.2021 18:00:19
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
850 okunma
Google News

Bilim insanları tarafından 2017-2018 yılları için yapılan bir araştırmaya göre, zatürre şikayetiyle hastaneye kaldırılan bazı hastalarda köpeklerden bulaştığına inanılan yeni bir koronavirüs türü tespit edildi.

Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, hayvanlarda görülen koronavirüs türlerinin insan sağlığı üzerinde de tehdit oluşturduğunu belirtti.

Eğer, bu tür yeni bir patojen olarak doğrulanırsa, insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen 8. koronavirüs türü olarak kayıtlara geçecek.

Malezyanın doğu Sarawak eyaletindeki bir hastanede bulunan 301 zatürre tanılı hastadan alınan nazal sürüntü örneğinin test edildiği araştırmada, çoğunlukla 5 yaşın altındaki hastalardan alınan numunelerin 8inin köpek koronavirüsü olduğu belirlendi.
Makalede ayrıca, bulguların virüsün son zamanlarda hayvanlardan insanlara sıçradığını gösterdiği, ancak insanlar arasında bulaşıp bulaşmayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Ayrıca, virüsün insanları hasta edip edemeyeceğinin belirsiz olduğunu belirterek, hastalığa neden olmadan sadece hastanın solunum yollarında taşınmasının mümkün olduğu ifade edildi.

İnsanlarda hastalığa neden olduğu bilinen 7 koronavirüs türü bulunuyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.