Kılıçdaroğlu: 'En büyük kaybımız yetenekli insanların geleceği dışarıda araması'

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde TÜLOV tarafından organize edilen calıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “En büyük kaybımız yüksek yetenekli insanlarımızın geleceklerini dışarıda aramasıdır” dedi.

Gündem Yayın: 26 Eylül 2021 - Pazar - Güncelleme: 26.09.2021 13:30:10
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
755 okunma
Google News

İzmir Büyükşehir Belediyesi, aydınlık bir gelecek için akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetçileri bir araya getiren Fütürizm Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.  Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV), tarafından “Apaydınlık Bir Gelecek: Yeni Bir Siyaset, Toplum ve Emek Yüzyılı” başlığı altında toplanan çalıştay, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun onur konuğu olduğu çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları, Veli Ağababa, Ali Öztunç, Gülizar Biçer Karaca, Onursal Adıgüzel, CHP ve İyi Parti İzmir Milletvekilleri, il ve ilçe başkanları ile çok sayıda akademisyen, STK temsilcisi katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetçilerin eğer gelecek vizyonu çizeceklerse, fütüristlerden bilim insanlarından yararlanmaları gerektiğini ifade ederek, "Belki de bizim siyasetin en eksik yanı bu. Zaman zaman ben arkadaşlarıma söylerim. Beni iktisatçılarla, felsefecilerle, fütüristlerle buluşturun. Çünkü biz kendi dünyamızı zenginleştirelim ki toplumun da dünyasını zenginleştirmek için çaba harcayalım” dedi.

BEYİN GÖÇÜ...

Teknolojinin gelişimi ve beyin göçü üzerine konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “İnsanoğlu tekerleği 1 milyon yılda keşfediyor. 1 milyon yıllık çabanın sonucunda tekerlek keşfediliyor. Şimdi 21’inci yüzyıldayız. Her saniyede birden fazla buluş var. Biz kendi ülkemizde yüksek yetenek inşasını sağlayamazsak, hızlı büyüme, sağlıklı büyüme imkanını sağlayamayız. Bir ülkenin nüfusunun ortalama yüzde ikisi, zeki insanlardan oluşuyor. Bu insanlar toplumu sürükleyen, yeni buluşlara imza atan insanlar. Bunların korunması, her türlü sorunlarının çözülmesi lazım. Yeni olanaklar sağlanması lazım. İngiltere’de buharlı motorun keşfi, yüksek yetenek inşasını tamamlayan bir ülkenin elde ettiği başarıdır. Bugün yüksek yetenek inşası konusunda en büyük çabayı gösteren ülke Amerika Birleşik Devletidir. Dünyanın her yerinden en yetenekli insanları topluyor. Acaba bizim siyasetçiler bunun ne kadar farkında? Gençlerimiz kendi alanlarıyla ilgili sağlıklı bir çalışma ortamı bulamadıkları için umudu dışarıya bağlıyorlar. En büyük kaybımız yüksek yetenekli insanlarımızın geleceklerini dışarıda aramasıdır" diye konuştu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geride kalan iki yıllık süreçte Türkiye’de ve dünyada yaşanan sorunlara değinerek, insanlığın yaşadığı sorunların sınır ve coğrafya tanımadan tüm dünyayı etkisi altına aldığını ifade ederek, "Bu sorunlarla başa çıkmak için birbirinden kopuk geçici çözümlerin fayda etmediğini son bir buçuk yılda hep birlikte yaşadık. Bu durumu tersine çevirmek için tek bir geçerli dayanağımız var; birlik ve beraberliğimiz. Geleceği ancak geçmişin sağlam temelleri üzerinde inşa edebiliriz” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.