Hani köylülere ücretsizdi?

Tam 2 ay önce yazmıştım. Uludağ ‘da Kirazlı, Bağlı,Soğukpınar ve Süleymaniye köylerinin arazilerinin bir bölümü Milli Parklar Bölgesinde kalıyor.

Yayın: 01 Ekim 2019 - Salı - Güncelleme: 01.10.2019 14:11:35
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
906 okunma
Google News

Köylüler bu arazilerine gitmek için Milli Parklar  kapısından geçerken  diğer turistik geçişlerde olduğu gibi para ödemek zorunda kalıyorlar.

Konuyu 2 ay önce gündeme taşıdığımızda ilk olarak Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu  arayarak, köylülerden para alınmadığını söylemişti.

Ardından;

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ile AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Çömez, Milli Parklar Bölge Müdürünün değişmesiyle ortaya çıkan bu ücretli geçişler konusunu bir ay önce çözdüklerini ve artık köylülerden para alınmadığını söylemişlerdi.

Hatta 4 dağ köyünü ilgilendiren bu önemli konuyu CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu TBMM’ye taşıyarak bir soru önergesi vermişti. Ancak araya TBMM’nin 75 günlük yaz iznine girince soru önergesi görüşülemeden rafa kalkmıştı.

Tabii bu arada Milli Parklar Müdürü’nün ısrarla, köylülerden para alınmıyor sözlerine rağmen, kapıdan geçişlerde köylüler kendi otlaklarına, meralarına, arazilerine gitmek için ücret ödemeye devam ettiler.

En son ücreti Soğukpınar Köyü Muhtarı Mehmet Şirin ödedi.

Cumartesi günü, hayvanlarını otlattığı köyün merasına gitmek için Milli Park kapısına geldiğinde  görevli kendisinden ücret istedi.

O’da köyün muhtarı olduğunu ve normalde köylüler için ücretsiz geçiş uygulamasının bulunduğunu söylediğinde görevli ”Bize verilen talimat böyle. Köylülerden de ücret alacaksınız, kimseye ayrıcalık yok. Bakanlık kararı” dedi.

O’da bunun üzerine 18 TL’lik ödemeyi yaptı.

BAKANLIĞIN KAPISINA DAYANIRIZ

Şimdi köylüler bir kere daha isyanda.

Bu problemin çözülmesini istiyorlar. Köyün merasına ve kendi arazilerine geçmek için günde birkaç defa kapıdan giriş çıkış yapmak zorunda kaldıklarını belirterek” Bu araziler bizim, biz milli parklardan daha çok kendi arazilerimizi koruruz, biz turist değiliz, işletmeci de değiliz. Köylüyüz. Biz kayırılmak da istemiyoruz, ayrıcalık da. Nerede görülmüş kendi arazine gitmek için para ödemek. Bu idari bir konu.”diyerek tepkilerini belirtirken, Soğukpınar Köyü Muhtarı Mehmet Şirin kararlılıklarını şöyle belirtti:

Biz ısrarla köylüler geçerken para ödüyor dediğimizde , milli parklar yetkilileri ve bakanlık köylülerden para alınmıyor diyerek bizi yalanlıyorlardı. Niye durup dururken köylü yalan söylesin. Alın size belgesi. Daha yeni ödedim. Eğer problem en kısa zamanda çözülmezse köylüleri toplar Ankara’ya bakanlığın kapısına dayanırız”

2 YIL ÖNCE DE AYNI PROBLEM VARDI

Soğukpınar, Kirazlı,Bağlı ve Süleymaniye köylerinin Milli Parklar sınırı altında koruma statüsünde bulunan arazilerini kullanırken giriş çıkış yaptıkları milli parklar kapısından ücretli geçiş uygulaması 2 yıl önce de gündeme gelmişti. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın konuyu TBMM’ye taşımasıyla problem çözülmüş ve 3 ay öncesine kadar sorunsuz halde devam etmişti.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.