Gözler Bursa Valisinde: “Küçük esnafı zincir marketlerine ezdirecek mi?”

Şimdilik ses seda yok. Ben size söyleyeyim esnaf açısından pek olumlu karar çıkacağı kanaatinde değilim ama yine de küçük de olsa bir açık kapı bırakıyorum.

Yayın: 03 Mayıs 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 03.05.2021 11:20:41
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1533 okunma
Google News
17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında en büyük sıkıntı küçük ve orta ölçekli esnafın hanesine düştü. Tekstil, giyim, züccaciye, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik eşya, beyaz eşya,kırtasiye, aksesuar ve benzeri dükkan ile işletmeler zaten bir yıldır aç-kapa uygulamasından dolayı hem kendileri hem de çalıştırdıkları işçi ve elemanları mağdur olurken, zincir marketler yüzünden de
haksız rekabetle karşı karşıya kaldılar.

 

Şimdi son uygulamada artık bu haksız rekabet canlarına tak dediği için bağlı oldukları dernek ve odaları vasıtasıyla seslerini çıkarmaya çalışıyorlar ki, yerel yöneticilerin duyarlılığı nedeniyle başarılı da oldular ama maalesef küçük ve orta ölçekli esnaf teşkilatının sayıca en güçlü olduğu Bursa pek çok uygulamada olduğu gibi yine şanssız illerin başında geliyor.
                     
                             
                                        *****                             *****                                                *****
 
 
 Şöyle ki;
 
Antalya, Kayseri, Kocaeli, Eskişehir, Kütahya, Erzincan , Niğde ve Karaman’da esnaf odaları başkanları il valiliklerine başvurarak , iş yerleri kapalı iken zincir marketlerde gıda ve temizlik ürünleri satışı haricinde züccaciye, kırtasiye, giyim, tekstil ve ev eşyası ile mobilya, elektronik gibi küçük ev aletlerinin satılmasının ticari anlamda haksız rekabet ortamı oluşturduğunu beyan ederek, zincir marketlerdeki bu reyonların kapatılmasını ya da müşterilerin bu reyonlara ulaşmasının önüne geçilmesi isteğinde bulundular. Bu illerin valilleri de hemen Başkanlıklarını yaptıkları il Hıfsızsıhha Kurullarını toplayın esnaf odalarının başkanlarının talebini inceleyip yerinde buldular ve zincir marketlerde bu tür satışları hemen yasaklayan kararlar aldılar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Süreçte mağdur durumda olan küçük esnafa bir nebze de olsa rahat nefes aldıran uygulamanın en son örneğini de 29 Nisan’da Kocaeli Valiliği aldı. İl Hıfsızsıhha Kurulu olarak yayınladıkları kararda zincir marketlerin satışlarının devamı halinde yapılan
söz konusu işletmeler için Türk Ceza Kanunu’nun 195. Maddesi gereği adli işlem başlatılacağını da duyurdular. Karar sonrası zincir marketler hemen satış yaptıkları bu tür reyonlarını kapatarak  denetimleri beklemeden duyarlılıklarını gösterdiler.
 
 
 
 
 
 
 
 
                                             *****                          *****                               *****
 
 
Sonuç itibariyle bizim Bursa’da da dün aynı talep Bursa Valiliği’ne iletildi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Özkan İlhan ile Birlik Genel Sekreteri Rafiz Vatansever dün saat 15.30 sıralarında Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy ‘a resmi yazı ile uygulamanın yapıldığı illerin kurul kararlarının örneğini de ekleyerek taleplerini ilettiler. Vali Yardımcısı da konuyu Bursa Valisi Yakup Canpolat’a ileteceğini söyledi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sonuç mu?
 
Şimdilik ses seda yok. Ben size söyleyeyim esnaf açısından pek olumlu karar çıkacağı kanaatinde değilim ama yine de küçük de olsa bir açık kapı bırakıyorum.
 
 
Halbu ki Antalya, Kayseri, Eskişehir, Kütahya,Kocaeli,Erzincan, Niğde ve Karaman gibi iller ki bunlar bizim bildiğimiz ve basına yansıyanlar bunlar, illerin Valileri hemen kendilerine iletilen talepleri  yerinde görerek süreçte mağdur olan küçük esnafa destek çıkmak amacıyla zincir marketlerdeki , küçük esnafın sattığı ürünlerin reyonlarının kapatılmasını yasaklayan kararları il Hıfsızsıhha Kurulları vasıtasıyla aldırdılar.
 
 
 
Bizim Bursa Valiliği ise talebi hala incelemekte. Aslında yazılacak o kadar çok sorun, söylenecek o kadar çok söz var ki, şimdilik fazla uzatmaya gerek yok. Sadece şunu söylemek istiyorum. Türkiye’nin 4. büyük kenti, ihracatın ikinci büyük kapısı , esnaf teşkilatının 3. büyük üssü, siyasi otoritenin en büyük destekçisi güzelim Bursa maalesef zaman zaman üst düzey bürokrasi anlamında öksüz ve
yetim evlat muamelesinde…
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.