Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsle mücadelede yeni tedbirleri duyurdu

Kritik Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısına, Huber Köşkü’nden başkanlık etti. Kritik toplantının ardından Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Gündem Yayın: 06 Nisan 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 06.04.2020 18:58:23
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1055 okunma
Google News

Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;

 

Pazar yerleri ve toplu mekanlarda maske takılmasını zorunlu hale getirdik. Pazar yerlerinde tahtalar arasındaki ayrılıklar konusunu hassasiyetle ele aldık. Valiliklerimiz bu süreci çok yakından takip edecekler. Valiliklerimiz e-devletten ücretsiz maske dağıtımına başladı.

 

Kesinlikle parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stoğumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak maske ulaştırmakta kararlıyız.

 

Evlerimizden dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın 3 adım veya 2 metre mesafeden daha yakın bulunmamalarını önemsiyoruz. Her şehrimizde bulunan il hıfzıhha kurumları ile pandemi kurulları gerekirse ilave tedbirleri geliştiriyorlar.
Köy, mahalle, belde ve hatta ilçe düzeyinde kimi yerleri karantinaya alıyoruz. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için Türkiye'nin her yerinde Vefa Sosyal Destek kurumları oluşturduk.

 

1 milyon 320 bin vatandaşımızın temel ihtiyaç taleperini yerine getirdik. İlk, orta, yüksek öğretim öğrencilerimizin eğitimini internet ve televizyon yoluyla bu dönemi yürütüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın evlerinde kalmalarını sağlayarak insan haraketliliğini asgari düzeye indirmekte kararlıyız.

 

İnşallah bu musibetten tamamen kurtulacağız. Test sayısında 20 bini geçerek önemli bir eşiği daha aştık. Hastanelerimizde teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yoktur. Sağlık hizmetleri, gıda ve temizlik malzemeleri tedariki, kamu güvenliği bakımından hamdolsun kaydadeğer bir meseleyle karşılaşmadık.

 

Yeşilköy Atatürk Havalimanı alanınına 1000 kişilik hastane şu anda plan proje çalışması devam ediyor. Aynı şekilde Sancaktepe'de bir katlı hastaneyi yapıyoruz. 45 gün içerisinde buraları bitireceğiz ve tamamıyla insanımızın, halkımızın hizmetine sunacağız.

 

Bizi yakından ilgilendirdiği için Avrupa ülkelerinin tamamıyla Amerika'daki gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Kovid-19 hastalarımızın veya bulaştıranların önemli olarak Avrupa ve Amerika seyahati geçmişinin olması bu ülkelerin gerekli tedbirleri almadığını gösteriyor. Bugün o ülkeler bizim gibi tedbir alsaydı çok daha iyi konumda olabilirdik.

.

 

Türk Milleti İstiklal Harbi döneminde Tekalifi Milliye emirlerinde varını yoğunu bağımsızlığı için ortaya koymuş bir millettir.

 

Özelle maddeler şöyledir; 

 

Millî Yükümlülükler ya da Ulusal Vergileri yani Tekalif-i Milliye emirleri, Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazırlanmak amacıyla Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın, Büyük Millet Meclisi tarafından 5 Ağustos 1921'de çıkarılan kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı "Ulusal Yükümlülük" emirleridir. 7 Ağustos 1921'de yayınlanmış olup toplam on maddedir. İşte maddeler:

 

- Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

 

- Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

 

- Her aile bir askeri giydirecek.

 

- Yiyecek ve giyecek maddelerinin 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

 

- Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

 

- Her türlü makineli aracın 40'ına el konacak.

 

- Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının 20'sine el konacak.

 

- Sahipsiz bütün mallara el konacak.

 

- Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

 

- Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

 

Aziz milletim bu salgının üstesinden gelecek sadece imkana değil, aynı zamanda morale kararlılığa sahibiz.

 

Her türlü tedbirleri göz önünde bulundurarak adım adım hayata geçiriyoruz.

 

İstihdamın sürmesi en büyük kriterimizdir.

 

2 MİLYON 300 BİN HANEYE DAHA DESTEK

 

KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işletmemizin yapacakları kredi ödemeleri erteleme imkanı sağlıyoruz.

 

2 milyon 300 bin haneye daha yardım ulaştırmak için hazırlıklara başladık.

 

Biz bize yeteriz Türkiyem. Toplanan kaynak en başta sizler için kullanılacaktır.

 

İhtiyacı olan hiçbir vatandaşımız devletinden yardım istemekten çekinmesin.

 

Şu ana kadar kampanya hesaplarında toplanan meblağ 1 milyar 500 milyon lirayı buldu. 43 milyon lira da sms olarak toplandı. 

 

Gıda, tarım, orman ve hayvancılık ile sağlık ile sosyal politikalar kurulu oluşturuyoruz. 

 

Şu ana kadar aldığımız tedbirler ve gerekirse alacağımız ilave önlemler sayesinde Avrupa ve dünya ile paralel şekilde inşallah bu salgının üstesinden geleceğiz.

 

Asıl büyük mücadelemiz salgından sonra başlayacaktır.

 

Sadece salgın döneminin kayıplarını telafi etmekle kalmayacağız inşallah çok daha büyük bir hamleyi hep beraber gerçekleştireceğiz.

 

Üretimimizi, istihdamımızı, ihracatımızı, sanayimizi, ticaretimizi hedeflerimize uygun bir şekilde daha da güçlendirmek için hızlı bir şekilde başlatacağız.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.