Dolara ve altına yatırım yapanlara dikkat!

Risk algısının yükseldiği dönemlerde borsada genel düşüşler kaçınılmazdır. Bununla birlikte şirketlerin temettü verimliliği takip edilerek uzun vadede düşük riskle getiri elde etmek her zaman mümkün. Yatırımcılar için bu noktada 3 önemli madde söz konusu. İşte detaylar...

Ekonomi Yayın: 29 Mart 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 29.03.2021 10:03:11
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1812 okunma
Google News

Geçtiğimiz hafta piyasalarda oldukça dalgalı bir seyir izlendi. Borsa hızla aşağı kayarken döviz yukarı sıçradı. Yatırımcılar ise özellikle ilk iki gün panik halde eldeki hisselerinden kurtulmaya çalıştı.

 

Kuşkusuz piyasalarda değişen dönemlerde farklı nedenlerle türbülanslar yaşanır. Çalkantılar yatırımcıların stresini artırırken panik halde ve düzensiz şekilde işlemlerde bulunmasına yol açar. Paniğin büyüklüğüne bağlı olarak da fiyat ve hacimdeki akış hızında kaotik değişimler gündeme gelir. Ancak bu süreçte değişmeyen tek şey kayıp ve hatalı işlemlerdir.


 

Şüphesiz dalganın içindeyken kısa vadede eldeki hissenin değer kaybı kaçınılmazdır. Kısa süreli beklentilerle hareket edenler bu dönemlerdeki en büyük kayıpları yaşayanlar olmakta. Önemli olansa hisse senedi piyasasına daha geniş bir pencereden bakabilmektir.


 

İlk çeyreğin en hareketli haftası 


Yılın ilk çeyreğinin en hareketli haftası geride kaldı. 19 Mart Cuma gününü 1.553 seviyesinden kapatan BIST 100 Endeksi 23 Mart’ta 1.256 seviyesine kadar gerilerken, 7.21 seviyesinde olan dolar kuru 8,58’e kadar çıktı.


 

BIST 100 Endeksi haftayı 1.382 seviyesinden tamamlarken dolar/TL kuru 8.10, euro/TL 9.58, altının onsu ise 1.732 dolarda. Naci Ağbal’ın 20 Mart akşamı görevden alınması ve Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi piyasalar tarafından sert fiyatlandı. Yabancıların ağırlıkta oldukları hisselerde yaşanan sert satış dalgası borsada kaybı hızlandırdı.



 

Eğilimler doğru okunmalı! İşte 3 önemli madde 


TCMB’nin sıkı para politikası ile olumluya dönen ve kurda aşırı düşük değerlere işaret eden raporlar şimdi de aşırı olumsuza döndü. Aşırı iyimser raporlar gibi aşırı kötümser raporlar da çok anlamlı değil.




Yatırımcıların bu noktada değişen eğilimleri okuması önemli. Bir gerçek var ki faizlerde yükseliş dönemi bitti. 15 Nisan toplantısı yatırımcılar açısından referans alınacak.



Ölçülü ve takvimlendirilmiş faiz indirimi, enflasyonla mücadele vurgusu ve fiyat istikrarını sağlama yönündeki kararlılığın devamı hem yabancı hem de yerli yatırımcı nezdinde daha sakin ve gerçek değerlere yakın fiyatlamaları getirebilir.

 


 

Fiyatlar mutlaka ortalamalara döner 


Son bir haftada yaşanan sert dalgalanmalar ortalama fiyatlardan da uzaklaşılmasına neden oldu. Fiyatlardaki böylesi sert oynaklıklar kalıcı değildir. Gelişmelerden kaynaklı şok etkiler yaşansa da fiyatlar ortalamalarda dengelenir.


Öte yandan Borsada sadece kâr payı odaklı işlemde bulunanlar, çalkantılı dönemleri huzurlu atlatırken uzun vadede kazanma imkânına sahip oluyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.