Delta bitmeden Lambda paniği: Bu belirtilere dikkat!

Delta varyantından daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu düşünülen Lambda varyantı yayılmaya devam ediyor. 30un üzerinde ülkede görülen Lambda ile ilgili bilim insanlarından beklenen açıklama geldi. Uzmanlar Lambdanın en belirgin 3 belirtisini açıkladı.

Sağlık Yayın: 08 Temmuz 2021 - Perşembe - Güncelleme: 08.07.2021 11:30:19
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
689 okunma
Google News

Delta varyantıyla mücadele eden bilim insanları şimdi de Peru'da ortaya çıkan ve 30 ülkeye yayılan Lambda varyantına çözüm arıyor. Zira Lambdanın daha bulaşıcı olduğu artık bilimsel olarak kabul ediliyor. Söz konusu varyantın daha ölümcül olabileceği iddiası da ciddi bir şekilde araştırılıyor.

 

Peru'da ortaya çıkan Lambdanın yeni vakaların yüzde 80'ininden fazlasını oluşturması varyantın daha bulaşıcı olduğunu kanıtlıyor. Dünyadaki en yüksek pandemi ölüm oranına sahip olan Peruda bu durumun söz konusu varyant nedeniyle ortaya çıktığı belirtiliyor.

 

BU 3 BELİRTİYE DİKKAT

Lambda ile ilgili bilim insanlarından beklenen açıklama geldi. İngiliz Express gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları Lambdanın en yaygın 3 belirtisini belirledi.

Bu varyantın görüldüğü ülkelerden biri olan Şilide yapılan araştırmaya göre, Lambdanın en yaygın belirtileri, devamlı öksürük, yüksek ateş (genellikle 38 derece ve üzeri) ve koku veya tat duygusunda kayıp & değişiklik.

 

DSÖ'DEN UYARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Peruda Lambdanın Nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81inden sorumlu olduğunu belirtiyor. DSÖ ayrıca Lambdanın potansiyel olarak artan bulaşıcılığa veya nötralize edici antikorlara karşı olası artan dirençe yol açabilecek bir dizi mutasyon taşıdığının altını çiziyor.

 

 

AŞILAR LAMBDAYA KARŞI ETKİLİ Mİ?

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesinde görev yapan bilim insanları, laboratuvar çalışmalarında, mRNA aşıları tarafından tetiklenen antikorların Lambda varyantına karşı işe yaradığını tespit etti. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; bu, Türkiyede yaygın olarak kullanılan BioNTech ile Moderna aşılarının mutasyonu kesinlikle engellediği anlamına gelmiyor. Fakat bilim insanları mRNA temelli bu aşıların işe yaradığı konusunda kendilerinden emin.

 

Araştırmacılar, Lambda varyantı örneklerini aşının sağladığı antikorlar ve deneysel tedavilerde kullanılan güçlü ilaçlar karşısında test etti. Lambda varyantı MRNA temelli aşılar tarafından üretilen antikorlara kısmi direnç gösterse de, bu direncin enfeksiyona karşı korumada ciddi bir eksiklik yaratmasının mümkün olmadığını ortaya koydu.

 

New York Üniversitesinin bu çalışmasına imza atan yazarlar, "Sonuçlar mevcut kullanımdaki aşıların Lambda varyantına karşı koruyucu olacağını ve monoklonal (Eski ABD Başkanı Donald Trumpa uygulanmıştı) antikor tedavisinin etkili olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

 

 

LAMBDANIN DELTADAN FARKI NE?

Şili Üniversitesi'nden yapılan bir çalışma, başak proteinindeki mutasyonların, bağışıklık sistemini enfekte etme ve etrafında çalışma yeteneğini geliştirdiğini keşfetti. Bu Lambdanın Deltadan ayrılan en net özelliği olarak dikkat çekiyor.

Söz konusu makale henüz hakemli bir heyet tarafından incelenip onaylanmadı. Ancak mutasyonların artan enfeksiyon ve bağışıklık kaçışı sağladığı bilgisi bilim çevreleri tarafından şu an için kabul görmüş durumda.

Bilim insanları Lambdanın sırrını çözmeye çalışıyor. Ancak işleri oldukça zor. Zira bu varyantın diğer varyantlara göre daha karmaşık bir şekilde mutasyona girmiş olması bilim insanlarının elini bir hayli güçleştiriyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.