Cennet Cankılıç yazdı: Somuncu Baba’nın 600 yıllık mirası Başkan Dündar’la sofralarda…

Yayın: 20 Ocak 2022 - Perşembe - Güncelleme: 20.01.2022 15:20:03
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
396 okunma
Google News

Somuncu Baba denildiğinde ilk olarak kendi fırınında pişirdiği ekmekleri Ulucami’deki işçiler ile çarşı pazar ve sokaklarda fakir fukaraya parasız dağıtan, Allah dostu akla gelir. Asıl adı Hamid Hamidüddin’dir. Peygamberimizin 24. Kuşak neslinden gelen Seyyid olarak manevi kişiliğini gizleyen Şeyh Hamid-İ Veli, Ulucami’nin ibadete açılışında ilk namazı kıldıran kişi olarak da bilinir. Somuncu Baba’nın “Çilekeşhanesi”ndeki fırınını görenler burada odun ateşi olmadığını gönül ateşinde somunları pişirdiği ve Ulucami’nin 3 kapısında da aynı anda ekmek dağıtımı yaptığı, ekmeklerinin hiç tükenmediği kulaktan kulağa yayılınca “sırrım açığa” çıktı diyerek Bursa’dan ayrıldığı rivayet edilir.

Ancak onun ayrılmasıyla fırın ateşi sönmez ve talebeleri vasıtasıyla nesilden nesile ekmek pişirilip fakir fukaraya dağıtılır. Bugün o fırının bulunduğu İvazpaşa’daki Çilekeşhane Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun mimari tarzda restore edilerek günümüze taşındığı gibi, Somuncu Baba’nın 600 yıllık mirası Belediyenin kendi imkanlarıyla yaşatılıyor.

Nasıl mı?

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.