Bursa'da iki lise öğrencisinden örnek davranış

Koronavirüs salgını sürecinde yapılan uzaktan eğitimde dezavantajlı öğrencilerin online eğitimden uzak kalmasından etkilenen lise öğrencileri İdil Ece Alkan ve Doğa Tekeli, "Hayaller Karantinada Kalmasın" sloganıyla başlattıkları kampanyada topladıkları 100'e yakın tableti, 40'tan fazla okula göndererek ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdı.

Yayın: 22 Ocak 2021 - Cuma - Güncelleme: 22.01.2021 19:22:13
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
930 okunma
Google News

Koç Özel Lisesi'nde burslu okuyan İdil Ece Alkan ve Doğa Tekeli, pandemi döneminde dezavantajlı çok sayıda öğrencinin eğitimden uzak kaldığını gözlemleyerek, "Hayaller Karantinada Kalmasın" sloganıyla tablet kampanyası başlatmaya karar verdi.

 

Pandeminin eğitimi derinden etkilediğini ve zorunluluklar nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığını ifade eden İdil Ece Alkan, "Ancak bu geçiş birçok zorluğu ve mahrumiyetleri de beraberinde getirdi. Ekonomik ve sosyal imkanı olan öğrenciler bu sürece kolay uyum sağlarken, bu imkanı olmayan çok sayıda öğrenci ise eğitimden uzak kaldı" dedi.

 

Bazı ailelerin sosyo-ekonomik durumunun ortalamanın üstünde olsa dahi kalabalık ailelerde yeterli düzeyde bilgisayar, tablet gibi teknolojik aracın olmamasının sorun oluşturduğuna dikkat çeken İdil Ece Alkan, "Çoğu çok çocuklu ailede televizyon sadece bir çocuğun eğitim ihtiyacını zar zor karşılayabilirken, televizyondan EbaTv izlemesine izin verilmeyen ve hatta evinde televizyon dahi olmayan çocuklar mevcut. Bu durumun ilk ve ortaöğretim düzeyindeki birçok çocuğun temel eğitiminde onarılamaz hasarlar bıraktığını görmezden gelemeyiz" diye konuştu.

 

"Bu projeyi yakın çevremizde dahi teknolojik yetersizlikler dolayısıyla online eğitime giremeyen öğrencilere şahit olduğumuzda başlatmaya karar verdik" diyen İdil Ece Alkan, "Babamın birçok öğrencisinin aynı durumda oluşu da fikrin ortaya çıkışında etkili oldu. Önce ekim ayında kendi evimizdeki tabletlerimizi bağışlayarak başladık, sonrasında bizim gibi evinde kullanmadığı tablet ve bilgisayarı olan birçok insan olabileceğini fark ettik ve bu tabletlerin geri dönüşümünü sağlayabilmek için 'Hayaller Karantinada Kalmasın' projesini tasarladık" ifadelerini kullandı. Alkan, şöyle devam etti:

 

"Projeyi büyütmek, bir fark yaratabilmek adına gönüllü arayışına girdik ve okulumuzdaki arkadaşlarımızdan 25 kişilik bir takım oluşturduk. Bu süreçte herkes çevresine, ailesine, arkadaşlarına; aileler iş yerlerine yaydı. Destek ve fikir alabilmek için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Eğitimde Dijital Dönüşüme Yardım Derneği (EDIDOY) gibi önde gelen sivil toplum kurumları ile görüştük.

 

Kısa sürede 100'e yakın tablet topladık. Bizler ikinci el tablet ve bilgisayarların onarımını sağlarken diğer yandan da onlarca sıfır cihaz satın alıp bağışlayan birçok yardımsever oldu. Devletin yıllar önce Fatih projesi kapsamında belli liselere dağıttığı ama kullanılmayan tabletlerin de geri dönüşümünü sağlamak için bu öğrencilere ulaştık. Aralık ayında projemiz için İstanbul Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduk ve kabul aldık. Paketlemesini yaparak 40'tan fazla okula bu tabletleri paketleyerek kargo ile gönderdik."

 

İdil Ece Alkan, başlattıkları kampanyaya destek veren herkese teşekkür ederek, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek sunabilmek için benzer kampanyalar çağrısında bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.