Bursa'da da hissedilen depremle ilgili uzmanlardan ilk açıklama

Merkez üssü Manisa Kırkağaç olan 5.1 şiddetindeki depremin hemen ardından uzmanlardan ilk açıklama geldi. Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Manisa depremiyle ilgili konuştu.

Gündem Yayın: 28 Ocak 2020 - Salı - Güncelleme: 28.01.2020 15:38:05
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1260 okunma
Google News

Depremle ilgili Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Pampal açıklamalarda bulundu. Teskin edici açıklamalarda bulunan Pampal, "Bu civardaki faylar 6.5'den büyük depremler yaratacak boyut taşımıyor" dedi.

 

Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında Manisa ve İzmir'i sallayan Kandilli'nin verisine göre 5.1'lik , AFAD'ın verilerine göre 4.8'lik depremle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 

"Gediz Grabeni'ne bağlı fayların üzerinde meydana gelmiş olması lazım. 4-5-6 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir bir fay sistemi. Çok büyük bir etkisini olacağını zannetmiyorum . Ancak yapı stoklarının durumundan ötürü bir hasar oluşabilir.

 

"6.5 ŞİDDETİNDEN BÜYÜK DEPREM OLMAZ"

 

Bu bölgeler buranın olağan depremleri demek zorundayız. Buna yapacak bir şey yok. Batı Anadolu'nun graben fay hatlarının ne kadar çok olduğunu görüyoruz biliyoruz. Yani tekrarlamak gerekirse bu civardaki faylar 6.5'den büyük depremler yaratacak boyut taşımıyor. ama bazı hasarlara neden olabilirler."

 

PROF. DR. SÖZBİLİR: "YENİ DEPREMLER BEKLENEBİLİR"

 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi canlı yayında şu açıklamayı yaptı:

 

"Biz bugün Akhisar 5.4 depremiyle ilgili raporumuzu yayınladık. 5.4 büyüklüğündeki deprem Kırkağaç fayında gerçekleşiyor. Yeni depremler beklenebilir, benzer büyüklüklerde. Normal şartlarda Kırkağaç fayı daha büyük ölçekte deprem üretebilecek bir fay. Aslında 6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay. Kırılmadan sonra bin üzerinde artçı gerçekleşti. Şu anda çok daha yeni oldu. Kırkağaç fayı da birbirine paralel değişik paralel parçalardan oluşuyor. Birbirlerini tetikleyebilir."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.