Benzin istasyonları batıyor!

Akaryakıt zamları sonrasında zorlandıklarını dile getiren benzin istasyonları işletmecileri yaşadıkları zorlukları ve sektördeki gelişmeleri anlattı. İşletmeciler, "Tüm giderler artıyor fakat bizim kârımız hep aynı" diye konuştu.

Ekonomi Yayın: 11 Mart 2022 - Cuma - Güncelleme: 11.03.2022 11:30:18
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
650 okunma
Google News

Dolar kurunun artışı sonrasında akaryakıta arka arkaya gelen zamlar vatandaşı zorlarken diğer yandan da Rusya-Ukrayna savaşı ile fiyatlar zirveye ulaştı. 10 Mart itibari ile Bursada motorinin litre fiyatı 22 TLye, benzinin litre fiyatı ise 20 TLye ulaştı. Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, "4 bini aşkın bayi kapanma noktasında; batıyoruz diyorduk, artık battık" dedi. Üst üste gelen zamlar sonrasında zorlandıklarını ve zararın arttığını belirten benzin istasyonu işletmecileri, Bursada Bugüne özel açıklamalarda bulundu.

"DEPOLARINI DOLDURANLAR LÜKS ARAÇ SAHİPLERİ"

Elektrik faturalarının 3 katı arttığını söyleyen işletmeci, "10 bin TL gelen elektrik faturaları 30 bin TLye çıkmış durumda. Şu dönemde herhangi bir ikmal sorunu yaşamasak da gelen zamlar sonrasında satışlar yüzde 30 oranında düştü. 150 bin TLye dolan yakıt kamyonu 10 Mart itibari ile 500 bin TLye doluyor. Bunun için de ekstra bir maliyet gerekiyor. Gece 12den önce depolarını dolduranlar genelde lüks araba sahipleri oluyor. Bunların dışındakiler ise cebindeki para kadar yakıt alabiliyorlar" dedi.

 

"KÂR ORANIMIZ HER ZAMAN AYNI"

Gelen zamlarla kendilerinin bir kazancı olmadığını belirten işletmeci, "Sektörün isteği; kâr oranımızın enflasyon oranında arttırılmasıdır. Yakıt 5 lira olsa da 25 lira olsa da bizim kârımız litrede 0,50 TL. Bu fiyat hep aynı. Asgari ücrete zam geliyor, elektriğe zam geliyor, enflasyon artıyor ama biz hala aynı parayı kazanıyoruz. Bu doğrultuda bizim isteğimiz kârın enflasyonla değişmesidir. Bu düzenlemenin de en yakın zamanda gerçekleşeceğini umuyoruz" diye konuştu.

"ZAMLI FİYATI BEKLEYEN İŞLETMELER VAR"

"Artık vatandaş gelen zamları bizden önce öğreniyor" diyen işletmeci, "Sabahtan yakıt almaya geliyorlar. Bu nedenle de geceye kadar depolarımızın boşaldığı zamanlar oluyor. 12.05te tüm istasyonların 5 dakika boyunca yakıt vermeyi durdurup, günlük raporlarını almaları gerekiyor. Bu arada gelen müşterilerimizden bazıları bunu yanlış anlayabiliyor. Bizim zamlı fiyattan vermek için onları almadığımızı düşünüyorlar. Maalesef bunu uygulayan istasyonlar var ama 12.05teki 5 dakikalık durmanın sebebi kesinlikle zamlı fiyatı beklemek için yapılan bir işlem değil" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.