Bakan Dönmez açıkladı... Yeni düzenleme faturalara ne kadar yansıyacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte yeni düzenlemenin detaylarını katıldığı televizyon programında açıkladı.

Ekonomi Yayın: 01 Mart 2022 - Salı - Güncelleme: 01.03.2022 13:30:12
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
668 okunma
Google News

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haberde Gülçin Üstün Canın canlı yayında sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarla özellikle dar ve orta gelir grubunda yer alan vatandaşlarımızın lehine bir takım iyileştirmeler daha yapıldığına dikkati çeken Bakan Dönmez, mesken abone grubunda yer alan tüm tüketicilerimize KDV yüzde 18den 8e düşürüldüğünü belirterek, "Oturduğumuz evlerin tümü konut statüsünde ve bu abone grubundan yararlanıyor. İbadethanelerimiz bu tarifelerden yararlanıyor. Son düzenlemelerle birlikte STKlar, dernek, vakıflar ve Cemevleri de bu kapsama alınmış oldu" dedi.

Bir diğer iyileştirme de özellikle kırsal alandaki vatandaşların içme su şebekelerinin üretim ve dağıtımında kullanılan elektrik ihtiyaçları dahilinde yapıldığını kaydeden Bakan Dönmez, "Onlar da yine en düşük tarife grubuna dahil edilmiş oldu. Böylece burada hem KDV yüzde 8e indirilme suretiyle hem de kademe bir miktar daha yükselterek günlük ortalama 8 kilovatsaat ve ayda da 240 kilovatsaate yükseltilmiş oldu. Bu da vatandaşımız lehine bir iyileştirme oldu" diye konuştu.

Tüketimine göre değişmekle birlikte hem KDV, hem de kademedeki bu iyileştirmeyle birlikte yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ettiğini belirten Dönmez, "Daha önce birinci kademede KDV dahil bir kilovatsaat enerji için 137 kuruş ödeniyorken şimdi bu düzenlemeyle bu 126 kuruşa, ikinci kademedeki 206 kuruş da 189 kuruşa inmiş oldu. Ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yaklaşık yüzde 25lik bir iyileştirme yapılmış oldu" dedi.

1 Marttan sonraki tüketimlerin yeni tarifeyle faturalandırılacağını belirten Bakan Dönmez, "Asıl etkisini tabii Nisan ayından itibaren daha rahat göreceğiz" dedi.

RUSYADAN AVRUPAYA GAZ AKIŞI

Her yıl ortalama yüzde 4-5 civarında elektrik talebinde bir artışla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Dönmez,  Rusyanın Ukraynaya saldırısını da değerlendirdi. Rusyanın kontratta yazılı miktara uygun sevkiyatını yaptığını belirten Dönmez, "Biz sadece Rusya’dan doğal gaz almıyoruz" dedi. Gaza olan talebin azalmayacağını kaydeden Dönmez, "Karadenizdeki programımızdan dolayı Doğu Akdenizdeki gemilerimizi Karadenize sevk etmiştik. Ama Oruç Reis sismik gemimiz Doğu Akdenizde sismik çalışmalarına devam ediyor. Tabii ki oradaki hak ve menfaatlerimizden vazgeçmiş değiliz" diye konuştu.

HEDEFİMİZ 100. YILDA İLK ÜRETİM

Doğu Akdenizdeki sondaj çalışmalarını da değerlendiren Bakan Fatih Dönmez, "Asıl hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk üretimi yapıp ulusal şebekemize basmak ve böylece evlerimize kadar getirmek" dedi.

https://twitter.com/TCEnerji/status/1498578569823498240

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.