Babacan: 'Yapılan örtülü faiz artırımıdır'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası Türk Lirası mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın ödeneceği yönündeki açıklamalarını Polatlı Ticaret Odasında değerlendirdi.

Yayın: 21 Aralık 2021 - Salı - Güncelleme: 21.12.2021 12:30:11
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
655 okunma
Google News

 Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Polatlı Ticaret Odası'nda katılacağı ‘Ekonomik İstişare Toplantısı’nın öncesinde canlı yayında açıklamalarda bulundu.

"Bu kafayla burada bir bakkal açsınlar, yönetemezler" diyen Genel Başkan Ali Babacan, "Böyle devlet yönetilmez" dedi. Bu hükümetin benden sonrası tufan anlayışıyla yönettiğini iddia eden Babacan, "Sayın Erdoğan'ın sıklıkla bahsettiği düşük faiz, yüksek kur olarak nitelendirdiği yeni ekonomik model daha bugünlerde iflas etmiştir. Yüksek kur bacağının da artık vazgeçildiği anlamını taşımaktadır. Sayın Erdoğan'ın yaptıkları bu ülkenin ekonomisini tam bir bataklığa sürüklemektedir" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları esnasında kamu bankalarının döviz sattığı yönündeki iddialar olduğunu belirten Babacan, "Böylelikle 'Erdoğan konuştu kur düştü' algısı yaratıldığı yönünde güçlü iddialar var. Kamu bankaları cayır cayır döviz sattıysa açıklanmalı" dedi. "Doların düşmesi vatandaşlarımızı sevindirdiyse de unutmayalım ki dolar kurunun düşmüş bu hali bile, Eylül seviyesine göre yüzde 50-60 yüksek. Ölümü gösterip sıtmaya razı olmak bu" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıkladığı söz konusu uygulamanın ileriye dönük Hazine ve Merkez Bankası'nın yükümlülüklerini artıracağını savunan Babacan, "Örtülü bir faiz artırımıdır" dediği uygulama hakkında yaptığı değerlendirmelerde asgari ücret ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin açıklandığı andan itibaren asgari ücret hızla erimeye başladığını ifade eden Babacan, "Ülkemizde öyle bir enflasyon var ki, vatandaşımızın cebindeki para hızla eriyor. Yüzde 50 zam yapıldı ama alım gücü düştüğü için bu zam oldu" dedi. 

Bütçenin şimdiden çöp olduğunu öne süren Babacan,"Eylül ayından bugüne Hazine'nin faizi artmış gidiyor. Döviz borcunun faiz ödemesini de aynı bütçeden yapılacak. Faizle mücadele ancak güvenle olur, anlamıyorlar. Koskoca ülkenin gıda ve üretimine ayrılan bütçe yüzde 3-4. Hem kendi kendimize yetmemize engel oluyorlar hem de dışa bağımlı hale getiriyorlar" diye konuştu.

Babacan konuşmasında DEVA iktidarındaki eylem planını yineleyerek, hedef programlarını katılımcılarla paylaştı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, toplantıyla oda yöneticileri ve üyeleriyle birlikte basına kapalı olarak devam etti.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.