Altın alma zamanı mı, satma zamanı mı?

Gram altın fiyatları yükselişine hız kesmeden devam ederken; yeni haftaya da tarihi rekorunu tazeleyerek başladı. Gram altın zirvesini 334.23 TL seviyesine taşırken; Çeyrek altın fiyatları 545 liradan, cumhuriyet altını ise 2 bin 243 liradan alıcı buldu.

Ekonomi Yayın: 24 Şubat 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 24.02.2020 15:48:55
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1001 okunma
Google News

Altının ons fiyatı da 1.689 dolar ile 7 yılın zirvesini görürken; şu dakikalarda 1686 dolar seviyesinde hareket ediyor. Analistler, Çin'deki corona virüs salgınının başta Güney Kore, İtalya ve İran olmak üzere farklı ülkelerde de etkisini artırmasıyla düşen risk iştahı, güvenli liman varlıklara olan talebi artırdı.

 

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

 

Eral Karayazıcı - Gedik Portföy Fon Yönetim Müdürü

 

Altın bugün 1689 doları test ederek 2012 yılından sonrasının en yüksek değeri olan 1690 dolar seviyesine yaklaştı. Küresel piyasalarda risk alma iştahının düşmesi ile yaşanan bu hareket sarı fırtınayı sene başına göre (dolar bazında) yüzde 11 yukarı taşıdı. Önceki iki hafta Çin'de virüsün yayılma hızının azalmasına sevinen piyasalar geçen haftanın sonundan itibaren diğer ülkelerdeki virüsün hızla tırmanışın matemini yaşıyor.

 

 


ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

 

Seda Yalçınkaya Özer - İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

 

Ons altında şu an da bir riskin fiyatlaması virüs endişesinin yansıması var. Corono virüsüne karşın güvenli limanlara olan girişler devam ediyor. Ancak teknik olarak bir yorum yapmak zor. Hızlı yükselişle en son 2013 yılında gördüğü seviyelere yükseldi. Dolayısıyla direnç seviyelerinin ne kadar iyi çalışacağını söylemek güç. Şimdilik ons altında yukarı yönlü seyirler sürüyor.

 

Yukarı yönlü pozisyonları güvenceye almak adına stop loss bulundurulmasında fayda olabilir. Buna karşın ons altındaki yükseliş temposu çok sürdürülebilir bir tempo değil. Havaların ısınması iler beraber ya da virüse ilişkin bir aşı bulunması ile beraber ons altında sert düşüşler izlenebilir.

 

Gram altında daha önce ifade ettiğimiz 330 – 340 TL seviyelerine yıl bitmeden gelmiş durumdayız. Gram altın yatırımcıları için güzel fırsat oluştu. Aynı zamanda dolar kurunda 6.14 TL seviyesinin üzerinde yükselişler var. Ons altın 1800 seviyesine gittiği ortamda gram altın için 350  - 360 TL seviyeleri test edilebilir.

 

Ancak virüse ilişkin haber akışlarının yavaşlaması ile gram altında tekrar alım fırsatı oluşturabilecek seviyelere gerileme şansımız bulunabilir. Genel olarak gram altın için ortalama yaparak yükseliş eğiliminden faydalanabileceğini düşünüyorum

 

Aylin Cevizci - A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

 

Ons altın yeni haftaya yüzde 2 yükseliş ile 1660 dolar üzerinde başladı ve gün içinde 1686 dolar seviyesini gördü. Çin’de corona virüsüne dair vaka sayısının giderek artması ve tedaviye dair umut verici bir gelişmelerin net bir şekilde ortaya konmayışı ons altında güvenli liman talebinin canlı kalmasını tetikliyor. Riskten kaçış ortamı ile yaşanan alımlar kıymetli metalin 2013 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasını destekledi. Artık 1700 dolar telaffuz etmek için çok uzakta değiliz. Fakat altının yükselişi tamamen bu virüs endişesi ile yaşanırken, tedaviye dair verilecek en küçük olumlu ihtimal bile altında realizasyonu da beraberinde getirebilir.

 

Bu nedenle ons altın için şu ortamda kısa vadede 1700 dolar en yakın direnç, destek seviyesi olarak 1654 dolar seviyesi izlenebilir. Altın için takip edilen bu gelişme pozitif olmasına karşın, teknik aynı uyumu vermiyor. Günlük ve haftalıkta artık ons altın teknik konum negatif uyumsuzluk tarafında yer alıyor.

 

Geçmiş dönem fiyat hareketlerinde de benzer sert yükseliş sonrası realizasyonlar kısa vadede çok hızlı yaşandığına şahit olduk. Her ne kadar altının yukarıda gidecek alanı olsa da, daha ihtiyatlı bir strateji terste kalmamak adına uygun olabilir.

 

Gram altın içinse ons altının tetiklediği hareket ile rekor seviyeler görülüyor. Bugün gram altın 333 TL seviyesini test etti. En düşük ise 322 TL seviyesi görüldü. Ons altında yaşanacak çözülme gram altında satışları beraberinde getirebilir. Fakat buradaki tek kritik nokta Dolar/TL’nin duracağı nokta. 6.15 TL seviyesine ulaşan kur hareketi ile gram altında 320 TL üzerindeki hareket bir süre daha korunabilir. Alım için zirveden en azından 5-10 TL uzaklık uzun vadede uygun olabilir, satım içinse getiri imkanı baz alınarak kademeli realizasyonlar bu bölgeden mümkün olabilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.