ABD'de başkanlık seçimlerinde yarış kıyasıya devam ediyor

ABD'de başkanlık seçimlerinde yarış kıyasıya devam ederken 10 delegeli Wisconsin'de kazanan belli oldu.

Dünya Yayın: 05 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 05.11.2020 09:44:52
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
836 okunma
Google News

ABD başkanlık seçimlerinde salıncak eyaletlerden 10 delegeye sahip Wisconsin'de resmi olmayan sonuçlara Demokratların adayı Joe Biden kazandı. Biden eyalette oyların yüzde 49.6'sını alırken, Trump ise oyların yüzde 48.9'una sahip oldu. Wisconsin Seçim Komisyonu Başkanı Meagan Wolfe oyların yüzde 98'inin sayıldığını, Richard County bölgesinde oy sayımının devam ettiğini açıkladı. Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden, “ Kazanan biz olacağız” dedi.

 

Wisconsin'de yeniden sayım istenecek

 

Başkan Donald Trump'ın seçim kampanya merkezinden yapılan açıklamaya göre, Wisconsin'de yeniden sayım istenecek. Trump'ın seçim kampanyası yöneticisi Bill Stepien yaptığı açıklamada, "Oy verenleri bastırmak için kullanılan saçma oy verme sistemi taktiklerine rağmen Wisconsin'in bıçak sırtı inceliğinde bir yarış olacağını biliyorduk" dedi. Stepien ayrıca Wisconsin'in birçok bölgesinde sıra dışı olayların raporlarının geldiğini ve bunun oy sonuçlarını etkilediğinden endişe ettiğini belirtti. Stepien, Trump'ın yeniden sayım isteme için haklı nedenleri bulunduğunu ve bunu hemen yapacaklarını bildirdi.

 

Wisconsin Valisi Scott Walker ise katıldığı bir gösteride Biden ile Trump arasındaki farkın yeni sayıma gerek olmayacak kadar farklı olduğunu ifade etti. Wisconsin eyaleti kanunlarına göre yeniden seçim yapılması için kazanan kişi ile kaybeden aday arasında farkın yüzde 1'den az olması gerekiyor.

 

ABD'de 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

 

Salıncak eyaletlerde son durum

 

Biden ve Trump'ın zaferlerini ilan ettikleri eyaletlerde şu ana kadar bir sürpriz yaşanmazken, iki adayın salıncak eyaletlerden olan ve 29 delegeye sahip Florida'da kıyasıya yarış devam ediyor. Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Florida'da Trump oyların yüzde 51,2'sini, Biden ise oyların yüzde 47,7'sini aldı.

 

11 delegeye sahip Arizona'da oyların yüzde 76'sı sayılırken, sayılan oyların 53,6'sını Biden, yüzde 45'ini ise Trump aldı.

 

16 delegeye sahip Georgia'da oyların yüzde 74'ü sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Trump sayılan oyların yüzde 53,5'ini, Demokratların adayı Biden ise sayılan oyların yüzde 45,3'ünü aldı.

 

6 delegeye sahip Iowa'da oyların yüzde 76'sı sayılırken, Trump sayılan oyların 51,3'ünü, Biden ise sayılan oyların yüzde 46,8'ini aldı.

 

18 delegeye sahip olan Ohia'da oyların yüzde 88'i sayıldı. Trump sayılan oyların yüzde 53,2'sini, Biden ise sayılan oyların 45,3'ünü aldı.

 

16 delegeye sahip Michigan'da oyların yüzde 47'si sayılırken, Cumhuriyetçilerin adayı Trump sayılan oyların yüzde 54,6'sını, Demokratların adayı Biden ise sayılan oyların 43,6'sını aldı.

 

10 delegeye sahip Minnesota'da oyların yüzde 61'i sayıldı. Biden sayılan oyların 54,8'ini, Trump ise sayılan oyların yüzde 43,2'sini aldı.

 

15 delegeye sahip Kuzey Carolina'da oyaların yüzde 95'i sayılırken, Trump sayılan oyların yüzde 50,1'ini, Biden ise sayılan oyaların yüzde 48,7'sini aldı.

 

20 delegeye sahip Pensilvanya'da oyların yüzde 50'si sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Trump sayılan oyların yüzde 56,5'ini, Demokratların adayı Biden ise sayılan oyların 42,1'ini aldı.

 

10 delegeye sahip Wisconsin'de oyların yüzde 60'ı sayılırken, Trump sayılan oyların yüzde 51,6'sını, Biden ise sayılan oyaların yüzde 46,8'ini aldı.

 

29 delegeye sahip Teksas eyaletinde oyların yüzde 87'si sayıldı. Cumhuriyetçilerin adayı Trump sayılan oyların yüzde 52,2'sini, Demokratların adayı Biden ise sayılan oyların 46,4'ünü aldı.

 

18 delegeye sahip Ohio'da oyların yüzde 88'i sayıldı. Trump sayılan oyların yüzde 53,2'sini, Biden ise sayılan oyaların yüzde 45,3'ünü aldı.

 

Joe Biden delege sayısını 213'e, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump delege sayısını 145'e yükseltti.

 

Donald Trump, 18 delegeye sahip olan salıncak eyaletlerden Ohio'da seçimi kazandı.

 

ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden delege sayısını 223'e, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise 212'ye yükseltti.

 

ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden delege sayısını 253'e, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise 214'e yükseltti.

 

Florida'da Trump kazandı

 

Trump, 29 delegeye sahip olan kritik eyaletlerden Florida'da seçimi kazandı.

 

Texas'ın kazananı Trump oldu

 

ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Joe Biden arasında süren Başkanlık yarışında kritik önem taşıyan Texas'ta kazanan Donald Trump oldu.

 

ABD'de Başkanlık seçimlerinde sonuçlar tek tek açıklanıyor. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim Başkan seçiliyor. Sonuçların bugün netleşmeyebileceği konuşulurken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Joe Biden, seçimi başa baş götürüyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, Trump, kritik önem taşıyan Texas'ta Donald Trump, Biden'ı geride bıraktı. Oyların yüzde 94'ünün açıldığı Texas'ta kazanan Trump oldu. Texas'ta 38 delege kazanan Trump, Texas'ı yaklaşık 650 bin oy farkla kazanmış oldu.

 

Arizona'nın kazananı Biden oldu

 

ABD'de başkanlık seçimlerinde, Demokratların adayı Joe Biden, Arizona eyaletini kazandı.

 

ABD'de başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Joe Biden, seçimi başa baş götürüyor. 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim Başkanlık koltuğuna oturacak. Alınan son sonuçlara göre Trump toplam delege sayısını 213'e, Biden ise 238'e yükseltti. Seçimde öneme sahip “salıncak eyaletler” Başkanın belirlemesinde büyük rol oynarken, kritik öneme sahip Texas'ı Trump kazandı. 11 delegeli Arizona'nın tercihi ise Joe Biden oldu. Arizona'da rakibi Trump'ı geride bırakan Biden, 11 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

 

Trump'tan sosyal medyada seçim açıklaması

 

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet."

 

Demokratların adayı Joe Biden: 'Seçimi kimin kazandığını ABD halkı söyler'

 

Demokratların adayı Joe Biden seçmene seslenerek, “Oyları saymak uzun sürebilir. Seçimi kimin kazandığını ABD halkı söyler” dedi.

 

Twitter Trump'ın 'galibiyet' paylaşımını sildi

 

ABD'de Devlet Başkanlığı Seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı rakibi Joe Biden arasındaki rekabet kıyasıya devam ederken, Trump'ın Twitter'da yaptığı “galibiyet” paylaşımı Twitter tarafından silindi. Trump aynı paylaşımı ikinci defa yapınca bu defa sansürlendi.

 

Twitter geçtiğimiz günlerde, ABD'de yapılacak Devlet Başkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yalnızca resmi sonuçları ve açıklamaları değerlendirmeye alacaklarını açıklayarak; yanlış bilgiler ve yönlendirmeler içeren tweetler'in silineceğini söylemişti.

 

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın sosyal medya hesabında yaptığı “Çok açık ara öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece açıklama yapacağım. Büyük bir galibiyet." paylaşımı yanıltıcı bilgi içerdiği gerekçesiyle Twitter tarafından silindi. Trump ikinci kez aynı tweet'i atınca bu defa da paylaşımına sansür getirildi.

 

'Pennsylvania'da öndeyiz' diyen Trump'a, Validen yanıt

 

ABD'de Başkanlık seçimi kapsamında açıklama yaparak “Pennsylvania'yı büyük bir farkla kazanıyoruz” diyen Cumhuriyetçilerin adayı ve mevcut Başkan Donald Trump'a, Pennsylvania Valisi'nden yanıt geldi. Pennsylvania Valisi Tom Wolf, “Henüz sayılmayı bekleyen 1 milyondan fazla oy var” dedi.

 

Aylardır korona virüs salgınından en fazla etkilenen ülke olan ABD'de Başkanlık seçimleri için beklenen gün geldi. Bu yıl korona virüs nedeniyle posta yolu ile oy kullanmanın da mümkün olduğu ABD'de binlerce seçmen posta yoluyla oy kullanmanın yanı sıra erken oy kullandı. Bugün ise oy kullanamayan ABD'liler sandık başına giderek, ülkenin yeni Başkanını belirliyor. Cumhuriyetçilerin adayı mevcut Başkanı Donald Trump'ın delege sayısı 213 olurken, Demokratların adayı Joe Biden ise delege sayısını 238'e yükseltti. Kritik öneme sahip Texas ve Florida'yı Trump kazanırken, Arizona'da galip Biden oldu.

 

“Demokrasiye yönelik bir saldırıdır”

 

Liderler, oy sayımı devam ederken açıklama yapmayı da ihmal etmedi. Trump ve Biden arasında kıyasıya bir mücadelenin yaşandığı ABD'de önce Joe Biden kameraların karşısına geçerek destekçilerine "sabırlı olun" dedi. Biden'ın ardından Beyaz Saray'da açıklama yapan Donald Trump ise, Biden'ın konuşmasını dinlediğini ancak kendisinin büyük bir oy farklı ile önde olduğunu ifade etti. “Pennsylvania'yı büyük bir farkla kazanıyoruz” diyen Trump'a, Pennsylvania Valisi Tom Wolf'tan yanıt geldi. Wolf, "Açık olalım: Bu, Pennsylvania'nın seçimlerine, oylarımıza ve demokrasiye yönelik bir saldırıdır. Bölgelerimiz oyları olabildiğince hızlı ve mümkün olduğunca doğru bir şekilde saymak için yorulmadan çalışıyor. Pennsylvania'da adil bir seçim olacak ve her oyu sayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Pennsylvania Valisi Wolf, “Henüz sayılmayı bekleyen 1 milyondan fazla oy var. Pennsylvania halkında, her oyu sayacağımızın sözünü veriyorum” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.